Annons

Vill ni verkligen vara hjältar?

På Youtube kan ni lyssna på en hyllningssång till dem som arbetar med vård och omsorg. Det är en kvinna som tidigare arbetat i hemtjänsten som har skrivit sången och som själv framför den. Texten handlar om att de som arbetar med vård och omsorg är hjältar, som med kärlek och empati ger av sig själva och ”som bara har ett finger men sträcker ut sin hand”. Texten är en bra beskrivning av hur det kan vara att arbeta med vård och omsorg, tycker jag. Det är refrängen jag har svårt med. Och helt enkelt för att den går emot allt jag tycker om vård- och omsorgsarbete, och emot vad jag själv stred för när jag i många år arbetade med vård och omsorg. För mina arbetskollegor och jag ville inte kallas för hjältar.

Jag vet inte hur många gånger jag själv blivit förbannad när jag fått höra ”du är så duktig som arbetar med det här” eller faktiskt ”ni är hjältar, ni som arbetar med det här”. För det var inte som en hjälte jag ville bli betraktad. Jag ville att människor skulle se mig som en professionell yrkesutövare. Som någon som med kunskap och empati och ibland t o m kärlek (men verkligen inte alltid) på ett proffsigt sätt gjorde det arbete jag fick betalt för att göra. Inte som en särskilt god eller fin människa utan som en yrkesutövare som vem som helst. För den där hjältevägen, den tror jag att man ska akta sig för om man vill uppgradera vård- och omsorgsyrkenas status. Nu tror jag inte att sångerskan i det här fallet är ute efter en statushöjning, hon säger själv att det är en hyllningssång och som det verkar sången fungera med tanke på hur många som sett Youtubeklippet. Fast jag invänder ändå. För vad vinner man att se sig som en hjälte eller att andra betraktar en som en hjälte?

Argumentera gärna emot, men så tycker jag. // Lill

LÄS MER:  Handspriten och jag

1 Comment on "Vill ni verkligen vara hjältar?"

  1. Håller fullkomligt med dig om att om vi ska kunna höja yrkets status behöver vi verkligen prata om professionalitet istället för hjältar. yrket är ett betald jobb som så många andra, i detta yrke ingår relationsarbete och det ska vi göra på ett professionellt sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.