Annons

Vill ni ha mer uppmärksamhet?

Ofta säger jag att människor är olika, och hur bra det är att det är så, och det vore väl trist om vi alla var lika. Fast lika ofta glömmer jag bort att det är så, att människor är olika, och utgår från att de flesta fungerar som jag, vilket många gånger är en dum utgångspunkt. I synnerhet när faktiskt bara är att fråga folk vad de tänker eller hur de vill ha det.

Jag har t ex i många år reagerat på att chefer i äldreomsorgen sköter sina jobb i skymundan. Det spelar ingen roll hur skicklig du är som chef, arbetar du i äldreomsorgen så kan du glömma utmärkelser på chefsgalor eller uppmärksamhet i media. Möjligen i fackliga tidningar eller i nischad press, men aldrig (vad jag vet) i mer spridda sammanhang, eller ens när det är kvinnor med chefspositioner som ska uppmärksammas, vilket är underligt eftersom de finns så många chefer i äldreomsorgen och eftersom de flesta faktiskt är kvinnor.

Den här veckan har chefsorganisationen Ledarna korat Framtidens kvinnliga ledare 2013 och dessutom namngivit 75 tongivande kvinnliga ledare under 36 år. Tanken är att lyfta fram och synliggöra unga kvinnliga chefer. Vad jag kan se finns inte en enda chef från äldreomsorgen med, och så brukar det se ut när listor av den här typen presenteras, och jag vet inte om det beror på om man, dvs de som delar ut den här sortens utmärkelser, inte tänker på äldreomsorgen eller om folk som arbetar i äldreomsorgen inte bryr sig om att nominera chefer därifrån – jag vet bara att det är så här det brukar se ut, och att jag varje gång tänker att ”nästa gång, då finns det säkert äldreomsorgschefer med”. Men det gör det inte.

LÄS MER:  Vad är poängen med semester?

Så tänker jag slutligen att det kanske bara är jag som bryr mig om det här. Ni som jobbar som chefer i äldreomsorgen kanske inte bryr er, kanske inte tycker det är viktigt med uppmärksamhet, diplom och blombuketter.

Tycker ni det? Tycker ni att det är viktigt att skickliga chefer i äldreomsorgen uppmärksammas? Eller är vi olika? // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

3 Comments on "Vill ni ha mer uppmärksamhet?"

 1. Ewa Zakrisson Karlsson | 16 maj, 2013 kl. 10:10 | Svara

  Hej!

  Vilket bra inlägg det är helt rätt att enhetschefer i äldreomsorgen , som ofta är kvinnor, varken syns eller får någon uppmärksamhet. Vad det beror på kanske har flera orsaker, kvinnliga arbetsplats med kvinnliga chefer i alla led. Inget karriärsval för politiker att bli ordförande i en nämnd för äldreomsorg mm. Något som också vi ser och som kan bli frustrerande är att 3 års högskola inte har någon legitim betydelse, jämför sjuksköterskor, utan när vi får jobb som enhetschefer så ingår allt som är löpande.
  Bra att det uppmärksammas men mycket återstår att göra i en kvinnodominerad verksamhet som vår.

  MVH

  Ewa Zakrisson Karlsson
  enhetschef Åkershem
  Borlänge kommun

 2. Det är upprörande orättvist mot de kvinnor som tar på sig ett mycket stort ansvar på enheter inom äldrevården. Varför denna orättvisa? Jo dom hinner helt enkelt inte med att deltaga och göra sig bekanta med alla dessa projekt som syftar till att IT och elektronik ska övertaga mycket av skötseln av de äldre. Dom vet mer än väl att de allra flesta äldre föredrager mänsklig kontakt, för sin trygghets skull. Vårdyrket på golvet har låg status, så pass att det inte är attraktivt för yngre arbetssökande, det befaras en stor brist på personal inom överskådlig tid och det trots att en halv miljon människor just nu går utan arbete. Se till att höja statusen för den personal vars uppgift är att vårda människor! Ett nytänkande är nödvändigt!!

 3. Man blir lite hemmablind och van att jobba i bakgrunden. Först när jag läste tänkte jag att det där är väl inte viktigt men när jag tänker efter så kände jag att varför ska det vara så. Det finns många duktiga chefer i äldrevården och jag håller med om att det är dax att lyfta fram de. Även löner och allt hänger samman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.