Annons

Vill du gästblogga?

Vi söker dig som skulle vilja göra din åsikt hörd eller berätta något som handlar om äldreomsorg, handikappomsorg, anhörig eller varför inte om ledarskap?. Välkommen att skriva av dig och skicka det till info@minsektor.se så publicerar vi det sedan på bloggen!

LÄS MER:  Förändringsbenägenhet

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

6 Comments on "Vill du gästblogga?"

 1. Johan och Ewa i Höganäs | 17 december, 2010 kl. 17:12 | Svara

  Jag måste berätta! Det händer så roliga saker ute i vår äldreomsorg i Höganäs. Ingen av oss trodde att det kunde hända så snabbt, vara så roligt och bli så bra för de äldre på boendet!
  Vi lär oss och har börjat använda arbetsmodellen ”Lean – systemtänkande”, som är speciellt utformad för service och tjänster. Jag vill gärna berätta vad som hände när personalen på ett särskilt boende valde att förnya måltidssituationen på lunchen. De såg att här finns stora förbättringsmöjligheter och ville skapa en trivsam måltidssituation med lugn och ro som den äldre skulle längta till.
  När vi började såg det ut så här. De äldre satt och väntade lång tid i matsalen, innan maten serverades, på att alla skulle hämtas. Några ville inte komma till matsalen, det var så tråkigt att vänta och upplevdes stökigt. Ifall man blev irriterad och arg fick man sin mat före andra. Det uppstod konflikter vid borden under väntetiden. Stor förvirring och irritation rådde. En person i köket lade upp maten på tallrik till varje vårdtagare vilket innebar lång väntan för vårdtagarna och för personalen som stod i kö med brickor. Matlistor gicks igenom varje dag om vilka vårdtagare som skulle ha vilken mat och avvikelser.
  Vi började arbeta med detta, gjorde flödeskartläggning, identifierade slöseri, hade som ledstjärna att allt som sker ska höja värdet för de äldre och hittade smarta lösningar!
  Nu sitter ingen länge och väntar vid bordet. Borden är trevligt dekorerade och en personal har ansvar för ”sitt” bord och ansvar för att alla trivs där. Maten serveras inbjudande i karotter och de äldre får tid på sig att välja både mat och dryck. Äldre som har svårt att äta eller själv så önskar, sitter i mindre grupper om tre till fyra i annat rum vid måltiden.
  Personalen fick en lugn och stressfri måltidssituation och tid för ”sitt” bord. Konflikterna och irritationen försvann. Alla rutiner har tydliggjorts så att personalen inte längre behöver tänka på detta utan kan fokusera på att prata med den äldre och se till att det blir trivsamt. Dessutom frigjordes en av personalen som kunde bli ett extra stöd till de äldre!

  Vi försöker se varje problem som en möjlighet till förbättring. Det kan bli mycket bra och hållbart när problem fångas upp och löses av personer som känner till dem och förstår att hitta grundorsaken. Vi jobbar med glädje vidare i flera olika delar, hemvården, kosten, biståndshandläggningen med flera är på gång!

 2. Enhetschef | 19 maj, 2011 kl. 11:57 | Svara

  Jag blir så glad att ni fått till det med LEAN. Jag har själv försökt att få införa det i våran kommun och själv få gå en utbildning i detta. Lean gör att det blir mindre ”text” och mera ”verkstad”.Det blir tydliga direktiv och som du skriver mindre irritation. Vi enhetschefer inom omsorgen har ett stort ansvar med att trygga personalen i att se problemen som en möjlighet till förbättring. Jag brukar säga måla inte FAN på väggen innan han har kommit. Jag tycker om era tänk vid måltiderna.

 3. Solveig bernlöf Liabovägen 116 | 21 oktober, 2011 kl. 16:46 | Svara

  Kramar
  Under många år har jag rest runt i Halland och sjungit. Många är de äldreboende som jag besökt under åren som gått.
  Min favorit är just ”Krama Varandra”.

  Krama varandra håll om och av varann
  Slösa med kärlek så länge som du kan
  Alla behöver den, ja även du min vän
  Kärlek du ger, den får du tillbaks igen.

  Tänk vad vi alla här kan få det bra
  Om vi går ut ur oss själva en dag
  Slösa en klapp och en kram då och då
  Tänk vad en grå himmel då kan bli blå
  Ta första steget och ge nån en hand
  Allting blir bra om vi rör vid varann
  Du med och ja med och all världen vet
  Vill ju längst inne få leva i fred

  Jag vet inte vem som skrivit den. Men en äldre man trodde att Vera Lynn sjungit den.
  Själv hörde jag den i radion och turligt hade jag en casset i just då.
  I min bok ”Inblick och Utblick” finns sången och mycket annat som berör åldrandet.

  Hälsningar Solveig Bryntesson Bernlöf

 4. Undertecknad drar sig till minnes 70-talets progressiva era. Då mycket av de förhållningmodeller vi ser i omsorgen i dag var i sin linda. Vem minns inte capellagården på öland! Där bedrevs demensvård med fokus på gemenskap de s.k. gemenskapsmodellen. Brukare/personal planerade och arbetade tillsammans – lagde mat/dukade/fikade/åt mat tillsammans. I dag tror jag att många politiker/tjänstemän inte har en aning om vad ”gemenskapsmodellen” innebär.
  På 70-talet ansåg man att människan även hade en social sida – därför stog stödfunktionerna till ”funktionsnedsatta” på 3 ben – Sjukgymnastik, Arbetsterapi och Socioterapi. Alltså ansåg man att den sociala sidan var lika viktig som övrigt stöd. Då fanns också budget och personal (utbildade) för att utföra detta viktiga arbete. Var finns det i dag?
  Vi behöver nog uppgradera det sociala perspektivet igen = budget/personal.

  Mvh Pelle.

 5. Solveig Bryntesson Bernlöf Liabovägen 116 | 5 januari, 2012 kl. 13:13 | Svara

  Matlåda i ensamhet i stället för samvaro på Ängsbäcksgården
  Läser jag i Dalslänningen.En tidning som jag prenumerar på eftersom jag växt upp i Dalsland och mina tankar finns kvar där.
  De gamla skall inte längre få äta tillsammans i matsalen.
  De ska få välja flera alternativ av mat, men maten skall levererad i en matlåda på rummen.

 6. Solveig Bryntesson Bernlöf Liabovägen 116 | 9 februari, 2012 kl. 18:46 | Svara

  Nu har beslutet verkställts. Man kunde på en bild i tidningen se hur dörren tejpats igen till matsalen. Hur kan detta få hända 2012 i vår äldreomsorg?
  Finns det inga politiker som själva tänker på att de kanske kommer att få sitta där på sina rum i ensamhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.