Annons

Vilket är svårast? Att leda en stor organisation eller att leda en liten?

I Danderyds kommun är medianlönen för chefer 56350 kronor. I Dorotea kommun är den 31900 kronor. Skillnaden är nästan 25000 kronor, enligt fackförbundet Ledarna, som redovisar löneläget för 71 300 chefer på totalt 323 olika chefsbefattningar runt om i landet. Det är stor skillnad det.

Jag har inga synpunkter på att en kommun betalar sina chefer mer än en annan kommun. Hur mycket man tycker att en chef ska tjäna är helt enkelt bara en fråga om strategi, taktik och ekonomi. De kommuner som betalar bättre än andra kommuner, brukar säga att det är nödvändigt om man ska kunna rekrytera de bästa cheferna, men man kan väl också säga att det väl inte är någon slump att Danderyd, en kommun som rimligen har en god ekonomi, betalar mer än Dorotea. Danderyd, som ligger i Stockholmsområdet, konkurrerar säkert också med fler kommuner än Dorotea gör om dem man tror är de bästa cheferna. Dorotea i sin tur, med sitt geografiska läge, skulle kanske inte heller vinna så mycket på att höja lönerna. Självfallet är det inte heller givet att chefer med högre lön är levererar bättre resultat än chefer med lägre lön. (Det tror jag inte åtminstone. Om någon har sett några siffror, någon undersökning eller någon forskning om det får ni gärna höra av er.)

Men bortsett från lönesättning och skicklighet, har jag en annan fråga, och det är om det är svårare att vara chef för en stor organisation, eller för den delen vara politik beslutsfattare för en stor organisation, än att vara chef eller politiker för en liten organisation. Själv tänker jag att det borde vara tvärt om, svårare att leda den lilla organisationen. Handlingsutrymmet borde ju rimligen vara mindre. Enheterna under dig är mindre och kan få svårt med att effektivisera och du har som chef mindre pengar att ta från ena stället och peta in på det andra. Du är med andra ord låst på ett annat sätt än om du är chef för den stora organisationen.

LÄS MER:  Kortare arbetstid i teori och praktik

Vad tror ni? Ni som har gått från stor till liten eller från liten till stor – kan man säga att det ena är svårare än det andra, och i så fall på vilket sätt?  // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Vilket är svårast? Att leda en stor organisation eller att leda en liten?"

  1. Jag kan inte förstå annat, än att chefen i Dorotea måste delegera till lika många som chefen i Danderyd!

  2. Svårare att leda en liten grupp eftersom du är mer beroende av att göra ett bra jobb för medarbetarna. I en större grupp är det alltid lättare att vara osynlig:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.