Annons

Vilka frågor vill ni tipsa om?

Förra veckan besökte jag ett äldreboende på Tjörn. Boendet heter Tubberödshus och troligt är att många av er har hört talas om det. Det har nämligen skrivits och pratats en hel del om boendet de senaste åren. Ibland rapporteras det om att det är ett boende där personal och äldre har ovanligt mycket att säga till om, men lika ofta är det maten och boendets restaurang som lyfts fram. För här är maten och måltiderna centrala. Inte bara är maten vällagad och sällsynt välsmakande utan här ser man på ett märkbart sätt måltiderna som en möjlighet till trivsam samvaro. Man har med andra ord stort fokus på mat och måltider. Och det är dit jag vill komma. För när man har ett tydligt fokus på något, när man bestämt sig för man vill, då gör gör man saker som leder en dit man vill. Så på Tubberödshus har man en skicklig och engagerad ledare i köket (hon heter Ingela Brännehed och hon fick nyligen den nationella utmärkelsen ”årets seniorkock”) och uppmuntrar de boende att vara involverade i det som har med maten och måltiderna att göra. På olika sätt. Bland annat genom att ställa rätt frågor till de äldre. Man tar aktivt reda på vilka favoriträtter var och en har (och tvärt om, vilka maträtter man inte gillar) och man tar reda på om folk själva vill vara med och baka och laga något särskilt att bjuda de andra på.

Jag misstänker att det är frågor som ställs även på andra boenden, men poängen här är att man gör det metodiskt och systematiskt. Det är inte frågor som ställs spontant eller för att någon får ett infall, det är frågor som alltid ställs, på rutin. Och det är då det händer något. (Som alltid i livet är det våra rutiner, det vi gör dagligen, som leder till förändringar.) Rätt frågor förändrar fokus och därför ska vi vara noga med vilka frågor vi ställer. Naturligtvis till oss själva, men just i det här fallet till de äldre, som bor på ett äldreboende. Rätt frågor kan förändra människors liv.

LÄS MER:  Balansgången

Nu är det ett tag sedan jag själv arbetade i äldreomsorgen och jag är medveten om att det hänt mycket sedan dess, men jag ska ändå ta ett exempel från den tiden, för tydlighetens skull. För när en person flyttade in på det boende där jag då arbetade, brukade vi fråga: Vad behöver du hjälp med? Genom det fäste vi fokus på vad personen i fråga inte kunde och det blev därmed det som fastnade i huvudet. Både på mig som ställde frågan och på personen själv. Jag tänkte på vilka förmågor personen saknade och personen själv gjorde detsamma. Vi borde naturligtvis ha tänkt tvärt om och ställt andra frågor. Frågat vilka kunskaper och förmågor personen hade och sett på personen som i första hand en kompetent person. Och därmed också låtit personen själv se sig på det viset.

Som jag sa, det har hänt mycket sedan dess och inte minst har synen på äldre människor förändrats och det klart att man också behöver veta vad en person inte klarar själv utan behöver hjälp med. Vad jag är ute efter är bara vad vi i första hand har fokus på och vad som därmed ges möjlighet att växa. Det styrs genom de frågor som ställs, t ex när en person flyttar in på ett äldreboende. Helt säkert har många av er kunskaper och erfarenheter av det här, om hur viktigt det är att man ställer rätt frågor. Dela gärna med er. Vilka frågor brukar ni ställa när ni träffar en äldre person för första gången? Vilka frågor vill ni tipsa om? // Lill

LÄS MER:  Glad och trevlig midsommar!

Bli den första att lämna en kommenter på "Vilka frågor vill ni tipsa om?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.