Annons

Vilka är äldreomsorgens kändisar?

Har äldreomsorgen några kändisar? Jag bara undrar. Kan ni namnen på de där personerna som gjort något spektakulärt, som det talas och skvallras om och som inspirerar oss andra?  Jag bara undrar.

När jag pratar med människor som arbetar i andra branscher än äldreomsorgen, verkar de kunna namnge de där personerna. De kan säga att de blivit inspirerade av den eller den, eller att de läst en bok i ämnet av den eller den. Eller skryta med att de träffat den eller den, eller se fram emot att få jobba ihop med den eller den. Är ni med? Men hur ofta pratar ni om era förebilder i äldreomsorgen och hur ofta hör ni andra göra det?

Ni som har de där förebilderna (även om det kanske är att ta i att kalla dem kändisar) kan inte ni berätta vilka de är och vad de har gjort som imponerat på er. För om jag inte får några exempel från er, hamnar jag i den där smeten av tankar som handlar om att individen inte får ta plats i äldreomsorgen, att allt handlar om kollektivet och om att aldrig få sticka ut. Och om att så fort vi ska prata om något bra i äldreomsorgen, då pratar vi om GODA EXEMPEL. På ett helt avpersonifierat sätt, som om det inte är människor som är de goda exemplen utan att de goda exemplen består av, ja av vadå?

Förebilder är bra, tycker jag. De inspirerar. Och är vi dåliga på att inspireras av andra, får vi väl ändra på det och skapa våra egna kändisar, och varför inte börja nu. Frågan är alltså: Vilka är de, era förebilder i äldreomsorgen? // Lill

LÄS MER:  Tack för Jerusalem Challenge

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

11 Comments on "Vilka är äldreomsorgens kändisar?"

 1. Hej.
  Jag har en ”guru” och det är Peter Westlund. Jag har läst hans böcker och även lyssnat på hans föreläsningar om en salutogen äldreomsorg. Peter är en vissionär och har inspirerat mig och många andra. Hans tankar om att grundvärdena i äldreomsorgen borde vara begriplighet,hanterbarhet och meningsfullhet. Peter och hans tankar/teorier tycker jag tycker ni ska skriva om på er blogg.

 2. Lena Mannerhof | 15 november, 2012 kl. 09:04 | Svara

  Det du skriver om det goda exemplet stämmer helt.
  En mycket tidig förebild är Geriatrikern Annika Takman( avliden)Hon är iaf en förebild för oss i Stockhlm som arbetat länge inom detta yrke. Jag kom först i kontakt med henne på 80-talet och hon arbetade redan då på ett palliativt sätt. Jag vill lyfta fram henne eftersom hon förstod vikten av ett gott samarbete med personalen, hon gav sig tid för patienten samt hade stor kompetens.

 3. Maria i Luleå | 15 november, 2012 kl. 12:14 | Svara

  I Norrbotten har vi Dagny Wikström ”DemensDagny”
  Hon har nog inspirerat oss här i Luleå men även många andra platser i Sveriges avlånga land. Dagny har en egen blogg och är en mycket anlitad föreläsare.

 4. En person som jag lyssnat på imponerats och inspirerats av är Lars Tornstam, han som formulerat teorin om gerotranscendens. En kort sammanfattning finns här, om ni inte redan vet vad den innebär: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gerotranscendens
  Den ger en positiv beskrivning av många förhållanden som annars gärna hamnar i ”problemlådan”…
  Sedan kan jag tänka att äldreomsorgen är en så oglamorös verksamhet som bara tänkas kan. Jag tror att jag skulle bli misstänksam om någon lanserade sig själv på det sätt som idag sker i många branscher och verksamheter. Men inget hindrar ju att vi lanserar andra, som förhoppningsvis med klädsam blygsamhet väntar i kulisserna.

 5. Jag håller till fullo med signatur Anonymous.
  Peter Westlund är en viktig förebild och det han förmedlar om salutogen äldreomsorg (sprungen ur KASAM http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4nsla_av_sammanhang ) borde vara en värdegrund och ett arbetssätt inom all äldreomsorg.

 6. Visas inte vänlighet, omtanke och empati i vård av dementa, då är allt annat arbete ogjort!!!!!!!
  Om jag ska nämna vårdkändisar, så blir det de något äldre ”stormammorna” på de demensomhändertaganden jag känner till här i Västerås!!

 7. Den jag imponeras av just nu är Ingeborg Höök en sjuksköterska som startat en skola för att utbilda vårdhundar. Tänk vad fantastiskt att använda sina kunskaper och sammankoppla det med ett intresse som verkligen ger tröst och har effekt ute i vården.
  http://www.vardhundskolan.se/

 8. Jag vill lyfta fram Gunilla Matheny, Eximus AB, som under lång tid arbetat med anhörigfrågor och som på många sätt inspirerat mig, i min roll som anhörigkonsulent, till att utveckla stödet till anhöriga i min kommun. Hon utbildar vårdpersonal runt om i Sverige, för att sprida ”anhörigtänk” i vård och omsorg, samt ansvarar för utbildning i anhörigstöd vid Ersta Sköndals högskola. Gunilla är en mycket kompetent, inspirerande och engagerad föreläsare med skarpa ”anhörigglasögon.”

 9. Tack ni som lyft fram förebilder. Med något undantag har jag inte hört talas om någon av dem och då tycker jag ändå att jag har rätt så bra koll. Vi kan alltså definitivt bli bättre på att sprida de här personernas namn och deras kunskaper. Här finns kändispotential 🙂 . Ni som vill får gärna kalla dem för goda exempel, men själv tycker jag att det låter lite trist. Har ni fler att berätta om, så gör gärna det. Trevlig helg Alla! // Lill

 10. Anita Johanson | 16 november, 2012 kl. 19:23 | Svara

  Har inte så stor erfarenhet av duktiga människor inom äldrevården, men sedan 4 mån tillbaka har vi hamnat på Distansgatan 7 för en annhörigs räkning och . där vimlar det av helt fantastiska människor . Men det är inte att undra på där finns en enhetschef vid namn Erika Lörinczy som är en enorm ängel för alla … boende annhöriga och personal.. Sveriges bästa äldreomsorg….Gå in och titta på tv 4 BORÅS SUPERSTARS en fantastisk underhållning alla borde se.. Trevlig helg alla / Anita Johanson

 11. Många är kändisarna inom äldreomsorgen i Sverige.En som jag absolut vill nämna är enhetschef Britt-Marie Claesson i Emmaboda.
  Hon har inspirerat många personal i den egna kommunen samt många av Sveriges kommuner som under flera år gjort studiebesök i den verksamhet hon varit chef för.Hon har under alla år haft en tro på människor och deras förmåga och sett möjligheterna och resurserna den enskilde har.Hon har sett till att skapa rätt förutsättningar för den enskilde att få leva ett meningsfullt liv till det att livet tar slut.Hon har under årens lopp kämpat för att ett socialt synsätt/salutogent synsätt borde vara en självklarhet i Sveriges äldreomsorg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.