Annons

Vi jobbar som äldrepedagoger i Västerås

 Äldrepedagogerna Sofia Persson, Chanette Sellén, Eva Tielinen & Pernilla Skoog i Västerås berättar här om deras spännande arbete och hur de gärna vill att vi uppmärksammar det som händer i Västerås.

 – Projektet ”Kultur i vården – daglig stimulans och meningsfull vardag” startade år 2007 genom att anställa en kultursekreterare i Västerås Stad. Syftet var att pröva nya arbetssätt och metoder inom särskilt boende för att inspirera de äldre att aktivera sig och få högre livskvalitet och därigenom utveckla och stärka vården och omsorgen om de mest sjuka.

År 2008 utvidgades projektet och beslut fattades att tjänsten äldrepedagog skulle inrättas inom proAros, Västerås stad. Målet med delprojektet är att utforma en vardag med mening för de äldre samt att öka personalens medvetenhet och kunskap om kultur som en viktig hälsofrämjande och rehabiliterande faktor.

För att uppnå målet med en meningsfull tillvaro samverkar äldrepedagogerna regelbundet med stadens kultursekreterare och stadens mötesplatser som även de verkar för att ge brukaren daglig glädje och stimulans.

Under projekttiden som gått har äldrepedagogerna bland annat skapat nätverk inom och utanför särskilda boenden, anordnat inspirationsföreläsning för medarbetare inom vård och omsorg och etablerat kontakt med frivilliga och föreningar som vill verka för de äldre.

Vi håller oss ständigt uppdaterade kring begreppet äldrepedagogik och den pedagogiska grundsynen för att sprida budskapet och föra processen framåt.

Vi arbetar för att:
Stödja och inspirera personal i arbetet med de äldre
Öka samverkan med olika aktörer kring den äldre
Livskvalitet skall vara hela livet
Se den enskilde
Se det friska
Förebygga ohälsa

Tre av äldrepedagogerna tillträdde sina tjänster i mars 2008 fördelade på tre olika verksamheter. En äldrepedagog arbetar för fyra av stadens mötesplatser och samarbetar med åtta äldreboenden i närheten, en på ett äldreboende för personer med diagnostiserad demenssjukdom och en på ett kombinerat äldreboende/gruppboende/dagverksamhet. Nyligen har man tillsatt den fjärde äldrepedagogen som arbetar på ett servicehus/mötesplats.

LÄS MER:  Testande kvinnor

 Vi berättar gärna mer om ni vill veta eller skriv en kommentar här.

Hälsningar från Äldrepedagogerna Sofia Persson, Chanette Sellén, Eva Tielinen & Pernilla Skoog Kontaktmail: chanette.sellen@vasteras.se

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

15 Comments on "Vi jobbar som äldrepedagoger i Västerås"

 1. enhetschef i grannkommunen | 4 december, 2008 kl. 14:12 | Svara

  Hej! Vilken fantastiskt initiativ. Var det politiker som bestämde att ni ska göra det här eller kom ni på det själva? Vilken typ av aktiviteter gillar omsorgstagarna bäst? Vad är största vinsterna, tycker ni? Är omsorgstagarna gladare, friskare eller? Vad har varit svårast? Vad har varit roligast? Jag har hur många frågor som helst.

 2. Hälsningar från Äldrepedagogerna i Västerås | 22 december, 2008 kl. 13:50 | Svara

  Hej!

  Tack för visat intresse.

  Vi är anställda på stimulansmedel från regeringen. Eftersom vi arbetar på olika ställen så ser uppdragen olika ut. På vissa boenden/mötesplatser sker det mycket aktiviteter och på andra mindre. Dock handlar det inte enbart om mängden händelser utan hur vi i vårt tankesätt kan förmedla den stimulans som de äldre uppskattar och som i sin tur ger ett värdigt och stimulerande liv.

  Vi försöker inrikta oss på benämningen stimulans istället för ordet aktivitet. Det sistnämnda får ofta en innebörd av att vara något större som exempelvis festliga tillfällen och underhållning. Uppdraget vi har sträcker sig i ett vidare perspektiv än så och gäller även individer som av orsaker inte har möjlighet att delta i arrangemang som kräver en del ork.
  När de gäller de svåraste sjuka samt personer med någon form av demenssjukdom så handlar det om att finna ”det lilla” i vardagen. Det kan exempelvis innebära att sitta och hålla någon i handen, prata bort en stund och ge en lätt beröringsmassage.

  Värderingar och värdskap är övergripande i detta projekt. Vi som arbetar inom äldreomsorg måste lyfta blicken och se varje individs egen förmåga trots ohälsa. Det gäller också att gemensamt i arbetsgruppen definiera vad stimulans är och att klimatet är tillåtande mot dem som har fallenhet för att vilja arbeta extra med den sociala samvaron.

 3. Kull ! Jag kommer och läsa till höst på deta programet , har komit in på högskola i Malmö ,jag bara längtar mmmm

 4. Hej, jag funderar på att läsa till äldrepedagog, då jag vill arbeta med det friska hos äldre människor. Jag undrar om någon vet ungefär vad ingångslönen ligger på för en äldrepedagog.

 5. Vad roligt att du funderar på att läsa till äldrepedagog. Lönestatistik kan man hitta här http://www.lonestatistik.se/

 6. lars olofsson | 4 november, 2009 kl. 10:46 | Svara

  Hej!

  Funderar på att söka till Äldrepedagogprogrammet,och då undrar jag om ni fick några problem med att hitta jobb efter er utbildning.MVH lars

 7. Hej!
  Jag har samma fråga som Lars, hur det är med arbete efter man utbildat sig till äldrepedagog…..Har själv 3 andra utbildningar och vill inte en gång till bli ”lurad” av att utbilda mig till något som kommunerna/politikerna inte satsar på och säger att de inte har pengar till………..

 8. Helt enkelt har det nog inte varit från början, när utbildningen på Malmö högskola var helt ny. Men efter hand har efterfrågan ökat och regeringen ställer ju också krav på kommuner ex.vis att satsa på det här. Sedan anställs vi ju inte alltid ”som” äldrepedagoger utan som anhörigsamordnare, aktivitetssamordnare, projektledare, frivilligsamordnare, coach… möjligheterna är många och beroende på vad man har för tidigare utbildningar med sig så kan det också öka chansen till jobb. Hälsn. Karin Fredriksson, ordförande Äldrepedagogerna
  http://www.aldrepedagogerna.se

 9. Pia Färnlund | 7 februari, 2010 kl. 21:30 | Svara

  Vad var bäst med utbildningen .Blev ni tillfrågade om ni ville utbilda er och issåfall var garanterad arbete efter utbildningen och issåfall av vem ?

 10. Gunnar Brolin | 8 februari, 2010 kl. 09:50 | Svara

  Jag har haft min fru Kerstin på dagvård på Röse i ca. fem år och nu till årskiftet har hon börjat växelvårdas i fjortondagarsperioder, också det på Röse. För fem år sedan insåg jag mitt tillkortakommande, när det gällde att stimulera och aktivera min fru Kerstin hemma och det har visat sej vara ett lyckokast. Även om de sjuka är unika, så tror jag att alla sjuka är betjänta av den stimulans som fås på dagvård och även på växelvård. Chansen att förlänga hanterbarheten hemma ytterligare en tid är uppenbar, anser jag. Sist måste jag fråga, vad är det för stimulans till de sjuka Ni vill lära ut till personal på dagvård och demensvård över huvud taget? Anser Ni att det inte fungerar tillfredsställand?

 11. Gunnar Brolin | 8 februari, 2010 kl. 09:55 | Svara

  En fråga till! Finns den perfektionen som eftersträvas? Finns Den?

 12. Ser att flera frågor kanske inte fått sina svar här. Kontakta gärna föreningen Äldrepedagogerna på kontakt@aldrepedagogerna.se så kan vi svara er. Hälsningar Karin Fredriksson, ordförande

 13. Vilket interessant arbete ni har.
  Jag jobbar med dagverksamhet på ett ålderdomshem. Vi har blivit lovade ett studiebesök någonstans där man jobbar salutogent. Skulle ni kunna erbjuda nåt?
  Känns som att ni skulle kunna inspirera oss.
  Lite tips och nya ideer.

 14. Hej!
  Jag är snart färdigutbildad socionom men känner att det är detta jag vill arbeta med – mer äldrepedagoginriktat. Som socionom har man ju möjlighet att arbeta som kurator. Min fråga är om ni ser en möjlighet för mig som socionom att kunna arbeta som äldrepedagog där de existentiella samtalen, kuratoriska samtalen finns med?

 15. Elisabet Ollén | 16 mars, 2016 kl. 12:31 | Svara

  Hej!
  Går inte att skicka mail till er, har äldrepedagogerna lagts ner?

  MVH
  Lisa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.