Annons

Vi har pratat med Sara Marklund 21, springvikarie i Härnösand

I går hittade jag en välskriven och viktig debattartikel i allehanda.se. Sara Marklund, springvikarie på Ädelhems gruppboende i Härnösand. Hon är trött på all smutskastning av vårdbiträden och undersköteskor i äldreomsorgen och skriver att vi utför vårt jobb med glädje. Visserligen finns det personer som jobbar i äldreomsorgen som inte borde jobba där, men det finns det inom alla yrkesområden. Jag ringde upp Sara Marklund på hennes arbetsplats för att ställa några frågor:

Vad har du fått för reaktioner på din insändare?

Massor av positiva reaktioner. Från arbetskamrater, men också från anhöriga och från dem som bor här. Jag har sagt till anhöriga att det här är min bild, men har ni en annan så vill jag gärna höra den.

Varför ser vi inte fler insändare som handlar om det här?

Jag vet inte, men har man jobbat ett tag så blir man helt enkelt van att höra negativa saker, man låter det rinna av en och jobbar på även om man blir besviken. I värsta fall kan det nog vara så att man får dåligt självförtroende av att hela tiden höra hur dåligt allt är. 

Du skriver att det kanske kan vara så att det är de anhörigas dåliga samvete som talar när det fälls negativa kommentarer.

Det här har jag inga belägg för, det är en tanke jag har, men kanske tycker man som anhörig att man borde hälsa på sin mamma eller pappa lite oftare, men så gör man inte det och får dåligt samvete som man ibland kanske kan vända mot personalen. Alla anhöriga vill ju heller inte se att mamma eller pappa förändras. Det kan vara så att vi faktiskt frågar om någon vill gå ut på promenad men får ett nej till svar och då säger anhöriga att mamma får aldrig gå ut på promenad. Fast det handlar om att mamma inte vill.

Läs hela debattinlägget på www.allehanda.se>>

Vad tycker du om det Sara Marklund skriver? Skicka ett mejl till henne och berätta sara@minsektor.se

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

3 Comments on "Vi har pratat med Sara Marklund 21, springvikarie i Härnösand"

  1. Heja SARA! Det har hänt många gånger att jag tänkt att skriva något som det här, med det har aldrig blivit av. Det är kanske skillnaden mellan mig och Sara. Hon gör det.

  2. Det skulle vara bra om Saras artikel kom med i någon stor tidning som Aftonbladet.

  3. Jag läste Saras insändare när den kom och har grunnat på hur jag ska formulera mig. Jag håller med, att höra negativa saker om det otroligt viktiga arbete man utför är inte upplyftande och jag vet flera som inte vill berätta att de arbetar i äldreomsorgen. Ett av världens viktigaste jobb, som jag ser det! Men det finns folk som är på fel plats och de förstör för de som gör ett bra jobb. Det finns folk i alla branscher som är på fel plats, men det räcker inte att konstatera det. Man kan oftast bara förändra och påverka sin egen bransch. Precis som att man bara kan förändra sig själv och inte andra. Det är i alla fall där man får börja. Jag önskar att personal i äldreomsorgen, de som gör det där fantastiska jobbet, ska ställa sig lite på barrikaderna och tala om vad de faktiskt gör. Och de ska ha stöd av sina chefer – det är ett otroligt viktigt jobb som inte vem som helst klarar av! Så länge det förekommer missförhållanden så kommer det att gå ut över alla, därför tror jag på att ”städa i de egna leden”. Det räcker inte att säga att media bara belyser det negativa. Jag tror stenhårt på att man har mycket att vinna på att själv lyfta fram det positiva, att själva ta kommandot och tydliggöra att det här gör vi och samtidigt vara självkritisk. Erkänna fel och brister och förändra dessa. Och vem som helst klarar inte jobbet! Tänk om alla gick till jobbet med glädje – en bra vision att sträva mot!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.