Annons

Vi har gjort ett intressant studiebesök

Birgitta Zetterberg, vid pianot på Daghöjden, Värmdö.

I början av maj i år hade jag, Birgitta ”Gigi” Zetterberg och två av mina arbetskamrater, Heléne Valentin och Birgitta Jakobsson, förmånen att få följa med på en studieresa till Gotland. Agneta Gehlin och Karoline fick stanna hemma för att hålla i gång verksamheten med hjälp av våra duktiga vikarier. Vi arbetar som undersköterskor på Daghöjden som är en dagverksamhet för demenssjuka och är inrymd i en villa som ligger naturskönt på norra Värmdö.

Det var en förväntansfull samling från äldreomsorgen i Värmdö kommun som en solig eftermiddag gav oss i väg. Målet var Hattstugan i När på Gotland som är ett privat gruppboende för personer med demenshandikapp. Vi förväntade oss en inspirerande och lärorik resa och det visade sig att våra förväntningar infriades.

Ett skåp fullt med gamla minnen

Jane och Pia tog emot när vi kom dit och bjöd på en väldigt trevlig rundvandring i en ombonad och genomtänkt miljö. Senare samma dag åkte vi iväg och lyssnade på mycket inspirerande föreläsningar som även fortsatte dagen efter. Kvällen tillbringade vi på Gangvide Farm med gemensamma aktiviteter och god mat. Vi hade även vår inkvartering där.

Föreläsningarna handlade bl.a. om hur man arbetar på Hattstugan och varför man använder de metoder och tekniker som man gör. Vi fick bl.a. höra om nyckeln till framgång och medarbetarnas betydelse. Vi fick även veta mer om hur man arbetar med reminiscense (hågkomst), validation, taktil massage, dokumentation och kvalitetsarbete. I grupper fick vi också prova på hur man kan väcka gamla minnen till liv genom en så enkel sak som att titta på gamla vykort.

På båtresan hem fick vi till uppgift att prata om och anteckna vad vi blivit inspirerade till att förbättra/förändra på våra respektive arbetsplatser. Trots att vi var ganska trötta efter några intensiva och lärorika dagar hade alla flera goda ideér.

Härlig uteplats på Daghöjden

Här på Daghöjden tillämpar vi redan mycket av det man gör på Hattstugan. Vi arbetar t.ex. kontinuerligt med reminiscense invävt i verksamheten men fick inspiration att arbete med detta mer strukturerat. Vi planerade redan direkt efter resan för hur vi skulle sätta ihop våra grupper och är nu på gång att starta upp den verksamheten, efter alla semestrar.

Vi hade redan innan resan pratat om att vi borde ha en reminiscenshörna eller liknande men hade inte kommit till skott. Så gott som genast efter hemkomst hade vi turen att hitta ett vackert och prisvärt skåp och plockade ihop saker vi redan hade. Vi har också tittat i våra gömmor hemma och en del har även införskaffats under sommaren på diverse loppmarknader.

Hela personalgruppen har blivit inspirerad till att se oss omkring och med små medel och diverse ommöbleringar förändra till det bättre. Vi har t.ex. ordnat en hemtrevlig plats med soffgrupp där det tidigare stod en stor vävstol som inte användes. Vi har köpt in fler lämpliga böcker och spel, samlat alla våra gamla vykort för att användas i reminiscensegrupperna samt blivit ännu bättre på att dokumentera.

Sedan tidigare har vi individanpassade aktiviteter där man t.ex. har möjlighet att pyssla i trädgården och växthuset, hobby med möjlighet till lättare snickeri, målningsarbete, handarbete samt arbete i köket där vi tillagar all mat. Vi har dagliga promenader, allsång med gitarrkomp, gymnastik, taktil massage samt qi-gong.

Fr v i fåtöljen Birgitta Zetterberg, Birgitta Jakobsson, Karoline Tell och Helén Valentin. Saknas på bilden gör Agneta Gehlin

Sedan vi började med vårt förändringsarbete har vi sett att det påverkat vårdtagarna mycket positivt. De noterar och kommenterar förändringarna och deltar med glädje i allt!

Birgitta ”Gigi” Zetterberg
Daghöjden, dagverksamhet för demenssjuka på Värmdö

PS Mer info om Hattstugan hittar du på www.hattstugan.se DS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.