Annons

Vi fick en fråga….kan du svara på den?

Jättebra att Ni tar upp aktuella saker som nu t ex tandvård. Jag skulle vilja ställa en fråga;

Hur gör man för att personalen på äldreboenden skall hjälpa till så att de demenssjuka får borstat sina tänder. Det räcker inte med att bara ta tandkräm på borsten och sedan tro att det fixar han eller hon själv. Tandborsten ligger kvar på samma ställe hela dagen utan att tänderna blivit borstade. Man måste stå inne på badrummet och se till att vederbörande faktiskt borstar sina tänder.

Vad göra åt detta?

Tacksam för tips och förslag.
Vänligen
Siv

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Vi fick en fråga….kan du svara på den?"

  1. Människor som beviljats särskilt boende pga demenssjukdom har omfattande behov av stöd och service. Enligt SoL ska den ansvarige utföraren (enhetschefen på äldreboendet) utforma en genomförandeplan tillsammans med den enskilde/dennes företrädare. Denna uppgift delegeras ofta till en undersköterska/kontaktperson som jobbar på boendet. I planen ska mål och insatser beskrivas i detalj. Tandborstning bör stå med i en genomförandeplan. Eventuellt behövs också en metodplan som beskriver HUR personalen ska hjälpa till vid tandborstning skrivas. Utföraren är också skyldig att löpande dokumentera hur insatserna utförs. Om personalen ändå inte utför insatsen, bör man kanske se över deras kompetens och engagemang. Ytterligare ett sätt att kvalitetssäkra är att införa signeringslistor för insatserna, men detta bör man tänka över, då det innebär mycket administration.
    Bra tips om dokumentation inom vård och omsorg finns i böckerna:
    ”Dokumentera mera” och ”Social dokumentation – ett steg till”.
    Lycka till!

  2. Det är kontaktpersonens ansvar att ta reda på hur brukaren kanske gjort tidigare,Agda har kanske borstat tänderna i köket? Vit tandkräm ser Agda kanske inte så röd el blå el ny färg på tandborsten. Jag som hjälper Agda får ha ett enormt tålamod och stor fantasi. vi ska kanske borstar tänderna tillsammams och säger nä nu får vi gå och borsta tänderna. ibland kanske lite musik är att få igång det, Det finns melodier som vi hört som blir en vink att borsta.ja knepen kan vara många. så stärk kontaktmanaskap vad det innebär och sköter man inte det så e det kanske dax att titta efter gurkjobb på felix eller lära hur man tar ansvar för Agda och resterande av brukarna på boendet.Skapa förutsättnigar och prata med varandra är mitt tips……..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.