Annons

Vi borde lära av Saga Norén

På 1980-talet fick jag lära mig att det finns något som heter härskartekniker. Det var den norska socialpsykologen Berit Ås, som då sammanställde och tydliggjorde olika sätt som vi människor använder oss av när vi ska manipulera och härska över andra människor. I stort och i smått. På en arbetsplats kan det t ex handla om att osynliggöra dig (alltifrån till att folk inte lyssnar på vad du säger på ett möte, utan istället bläddrar igenom lite papper, eller kollar sin telefon när du pratar) till att det gång på gång ska skämtas på din bekostnad.

Man brukar säga att härskarteknikerna är fem stycken – osynliggörande, förlöjligande, underhållande av information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam – och känner ni inte till dem, tycker jag att ni ska läsa mer om dem, och fundera på var och en av dem. När utsätts ni själva för härskarteknikerna och när utsätter ni andra för dem? Inte minst – hur agerar ni när andra försöker härska över er? Accepterar ni det? Säger ni till? Eller märker ni det inte ens?

En av de fem härskarteknikerna handlar som sagt om att osynliggöra andra, och de enklaste och vanligaste varianterna i det fallet är nog att någon demonstrativt visar att hen inte är intresserad av det du pratar om. På ett möte, där ni är flera runt bordet, kanske personen i fråga gäspar demonstrativt eller skriver något på sin dator eller bara tittar åt ett annat håll när du pratar. Eller varför inte – går och hämtar en kopp kaffe. Alltsammans sådant som de flesta av oss kan göra ibland, utan att vi tänker på det och utan att vi vill bli anklagade för att försöka härska. Men. Samtidigt. Vi skulle inte göra det om det var vår chef som ville säga något, eller någon annan person som vi av någon anledning ville ställa oss in hos. Jag menar, det där ointresset (medvetet eller omedvetet) – det är inte urskiljningslöst.

LÄS MER:  Hänger det på motivationen?

Självfallet kan vi människor bli bättre på att lyssna på varandra, och personligen kan jag bli riktigt förbannad när människor på ett demonstrativt sätt visar att de inte lyssnar på mig. Men. Och det är hit jag vill komma. Hellre att de är tydliga med att de inte bryr sig, än att de låtsas.

För det är ju så, att nu för tiden är vi så upplysta och kunniga och vi vet precis hur vi ska bete oss för att det ska se ut som att vi är intresserade av vad andra pratar om. Vi kan vårt kroppsspråk och vi vet hur man ställer frågor som ter sig nyfikna och uppmuntrande. Trots att vi egentligen inte är det minsta intresserade. Och det är värre, tycker jag. Snacka om manipulation. Att lura andra att tro att vi bryr oss. Nej, själv föredrar tydliga maktdemonstrationer. Jag föredrar att folk gäspar eller tom lämnar rummet än att de låtsas att de är intresserade av det jag säger.

Följer ni TV-serien ”Bron”? Det är en svensk-dansk kriminalserie som visas på SVT (ligger även på SVT-play). En av huvudpersonerna i serien är den svenska kriminalpolisen Saga Norén. Hon har någon form av autism, som gör att hon inte behärskar det där med sociala samspel människor emellan. Småprat och låtsasspel är inte hennes grej helt enkelt. Och därmed inte heller manipulation.

Borde vi inte försöka lära av Saga Norén? Och se ”Bron” inte bara som en kriminalserie, utan även som ett antal lektioner i hur man kommunicerar utan baktankar. För här finns att lära. Eller? Vad säger ni?

LÄS MER:  Lite för bra?

Ha en skön vecka allesammans! (Och ja, jag menar det. Annars hade jag inte sagt det.) // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Vi borde lära av Saga Norén"

  1. Jan-Ola Gustafsson | 31 oktober, 2013 kl. 14:57 | Svara

    Det heter ”undanhållande av information” det som är en av härskarteknikerna som beskrivs i början av artikeln. I övrigt både läs- och tänkvärt budskap för de allra flesta människor!
    (Obs att denna kommentar är ingen ny härskarteknik utan
    ett vänligt påpekande)

  2. Jonas Folcker Kungsbacka | 5 november, 2013 kl. 14:39 | Svara

    Saga Noréns sätt, att alltid gå rakt på saken utan omvägen via äkta eller spelat intresse för personen, kan förefalla tilltalande effektivt, men blir lätt odrägligt självcentrerat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.