Annons

”Vi blir lite bättre varje dag”

Förra veckan var jag på ett äldreboende och hälsade på. När jag kom dit fick jag en liten guidad visning och jag noterade då att det på flera ställen satt små tavlor med ett skrivet meddelande på. I personalrummet fanns en tavla med guldram där det stod ”vi blir lite bättre varje dag”. På väggen i omklädningsrummet fanns ett A4-papper där någon hade skrivit ”vi blir lite bättre varje dag” med tjock tuschpenna. När jag sedan satt i en stol i chefens rum, såg jag att hon hade en inramad text på sitt skrivbord och ja, där stod samma sak – ”vi blir lite bättre varje dag”. Att upprepa positivt laddade påståenden kallas för att affirmera och det man upprepar, i det här fallet ”vi blir lite bättre varje dag”, kallas för en affirmation. Det berättade chefen för mig och förklarade att tanken med en affirmation är att upprepa den så många gånger att den blir så självklar att man tror på den. Och när man väl tror på den, då blir den till slut självuppfyllande. Själv har jag ingen erfarenhet av att medvetet använda affirmationer för att bejaka och bekräfta något, men själva tanken låter trots allt inte orimlig. När jag frågade chefen om hon tycker att det fungerar, om hon och hennes medarbetare verkligen blir lite bättre varje dag, nickade hon entusiastiskt. ”Javisst”, sa hon. ”Genom att påminna oss själva om att vi blir lite bättre varje dag, så blir vi det. Kanske inte alla och inte varje dag, men tillräckligt för att det ska göra skillnad.”

LÄS MER:  Lyssna på Ingvar Skoogs sommarprat

Vad är det då de blir lite bättre på varje dag? Ja, enligt chefen blir de lite bättre på det mesta, dvs allt det de tycker att de behöver bli bättre på. De blir bättre på att organisera sitt arbete så att de får mer tid över för de äldre, bättre på att göra måltiderna mysigare, bättre på att hjälpa varandra i personalgruppen. På min fråga om hur de bestämmer sig för vad de ska bli bättre på, svarade chefen att ”när vi började använda oss av den här affirmationen, satt vi i grupper och diskuterade vad det var vi behövde bli bättre på”. ”Men”, fortsatte hon. ”Det behöver vi inte göra längre. Nu kommer det lite mer automatiskt. Innerst inne vet alla vad vi behöver bli bättre på.”

Förändring kommer sällan enkelt och det chefen berättade för mig ska väl ses som en förenklad version av hur de arbetar med förändring. Affirmationer kan säkert ge en extra skjuts när man vill förändra något, men lika intressant som affirmationer är det hon sa om vad som behöver förändras, tycker jag. Det där om att alla någonstans vet vad det är som behöver förändras. Om alla sedan bestämmer sig för att bli lite bättre varje dag, ja ni kan ju tänka er själva – wow, vilken kraft!

Ha en fin dag allesammans. Vi hörs om en vecka. // Lill


Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "”Vi blir lite bättre varje dag”"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.