Annons

Vem lyfter dig i håret?

Annika Takman, Peter Westlund, Dagny Wikström, Lars Tornstam, Ingeborg Höök, Gunilla Matheny, Erika Lörinczy, Barbro Beck Friis, Ulla Holm, Ola Polmér, Gun Aremyr, Bodil Jönsson, Wilhelmina Hoffman, Dieter Hoffman, Helle Krogh Hansen, Helle Wijk, Yngve Gustafson, PO Sandman, Astrid Norberg, Sirkka-Liisa Ekman, Britt Nilsson, Jim-Alex Minorsson Hirschi, Blomdahl Frej, Torbjörn Larsson, Thyra Frank, Bengt Johansson, Erik Blennberger, Stina Johansson, Ritta Nilsson.

Där har ni några av dem, äldreomsorgens mer eller mindre anonyma kändisar, som jag efterlyste förra veckan. Nej, jag vet, flera av dem är inte helt anonyma. En del av dem känner jag till rätt väl. Några har jag tom träffat. Men ett antal av dem har jag inte hört talas om, och kanske inte ni heller, vilket är synd eftersom det här är personer som uppenbarligen har inspirerat en del av er, fungerat som förebilder. Tack till er som tipsat. Bara att läsa namnen är inspirerande, tycker jag. Själv ska jag ta reda på mer om dem och på vilket sätt de är med och utvecklar äldreomsorgen (eller har varit med och gjort det). Jag återkommer i januari om det.

Minns ni Jonas Birgersson? Han var en känd it-entreprenör för tio-femton år sedan, och han inspirerade mig. Han sa saker som jag aldrig hört någon annan säga och hade nya lösningar på mycket av det jag själv funderade på. Dessutom hade han alltid en orange Helly Hansen-tröja på sig, bland alla kostymklädda finansiärer och politiker, och det avgjorde saken. Jag lyssnade.

Men saken är den, att enda anledningen till att jag hörde talas om Birgersson, var att han blev en kändis bland oss som var intresserade av internet och it-lösningar av olika slag. Hade han som många andra it-nördar suttit kvar framför datorn i en sunkig källare, och inte fått möjligheten att berätta för oss andra, då hade jag aldrig lärt mig det jag lärde mig av honom. 200 000 människor arbetar i äldreomsorgen i Sverige och som alltid är det några som går lite före. De är de där som lyfter oss andra i håret och visar att det går att både tänka och göra annorlunda än vi brukar.

LÄS MER:  Tack för Jerusalem Challenge

Vem lyfter dig i håret? Någon av dem som nämnts? Någon annan? // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Vem lyfter dig i håret?"

  1. Bland alla kändisar Du räknat upp, så saknar jag Gustav och Maria Cavalli! De som grundade GAPET!!!

  2. Birgersson var väl den som startade projektet ACTION, det Svenska. Heter han inte Lennart i förnamn? ACTION programmet är sofistikerat och kräver kolossalt stor administration. Det gör inte det av Cavalli parets startade program GAPET.

  3. Nej, honom du tänker på heter Lennart Magnusson och kommer från högskolan i Borås. Han var projektledare för Action under flera år.

  4. Förlåt en yngling! Men en jämförelse mellan ACTION och GAPET vill jag göra. Den kostnadsmässiga !!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.