Annons

Vem är ansvarig för de äldres matvanor?

Många äldre människor är underviktiga och därför undernärda, och det är naturligtvis inte bra. Man blir trött och man blir svag, och risken för att bli sjuk eller bryta något ben ökar. Rent krasst ökar risken för att dö. Ni som arbetar i äldreomsorgen vet allt det där och ni gör vad ni kan för att motverka undervikten, ni uppmuntrar de äldre att äta mer. Det kan man göra med olika metoder och lite grand om det lärde jag mig igår när jag var på en föreläsning som handlade om just undernäring hos äldre. Föreläsaren, som forskat i ämnet, var kunnig och väldigt intressant att lyssna till, det tror jag alla i publiken tyckte. Då och då ställde hon frågor till oss i publiken och det verkade som att våra svar stämde bra överens med det hon kommit fram till i sin forskning. ”Nej, hemtjänstpersonalen lagar sällan mat hemma hos de gamla” eller ”nej, de som bor på ett äldreboende går i princip aldrig till kylskåpet och tar sig något att äta på eget bevåg”. Så ställde hon en fråga som handlade om ansvar. ”Vem är ansvarig för att de äldre får i sig den mat de behöver?”. Det tycker jag är en bra fråga, som går att ställa när det gäller mycket i äldreomsorgen. Är det undersköterskan som träffar den gamle dagligen som är ansvarig? Är det chefen? Är det dietisten? Är det de anhöriga? Är det politiker? Är den individens eget ansvar (om man inte drabbats av en demenssjukdom eller något liknande)?

Eller är det allas ansvar? Och vad händer i så fall då? Vad brukar hända när alla är ansvariga? // Lill

LÄS MER:  Spiller känslor över?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

6 Comments on "Vem är ansvarig för de äldres matvanor?"

  1. På vårt äldreboende har vi inga problem med undernäring normalt sett, tvärtom så ser vi att vikten ökar efter inflytt. Varje yrkeskategori har naturligtvis sitt ansvar för att kosten ska fungera=teamwork.

  2. Som anhörig till demenssjuka är min uppfattning precis densamma. Inom de särskilda boenden de bor i fungerar matsituationen utmärkt. Däremot har det varit svårt för både hemtjänstpersonalen och oss anhöriga att hitta bra rutiner så länge de bodde hemma. Dukat bord, varierad meny och bordsgrannar fungerar betydligt bättre för att locka fram aptiten. Att det då och då serveras nybakat till eftermiddagskaffet gör inte saken sämre – ibland kombinerat med välsmakande näringsdryck!

  3. PERSONALEN PÅ ÄLDREBOENDET
    MEN DET BEHÖVS SÄKERT MER PERSONAL, DET TAR TID ATT MATA GAMLA

  4. Kostnaden för tiden det tar att ”mata” de äldre (låter inte bra) uppvägs mer än väl av kostnaden för sjukdomar, läkar- och sjukbesök, mediciner etc. Finns det någon som kan åta sig att väga kostnaderna mot varandra? Det är ju äldre som förefaller utgöra de flesta patienterna som söker akutvård.

  5. Det övergripande ansvaret har patientens läkare. Han/Hon skall informera sin personal om att patienten är i riskzonen för undernäring eller att patienten redan är undernärd. Personalen skall vara observanta under måltiderna på vad och hur patienten klarar sitt intag av serverad mat. Många äldre blir ”mätta” bara av att se på sin stora portion. Jag vill ha personalen att förstå att om patienten vill ha en LITEN portion så skall vederbörande ha en liten portion. Det är då viktigt att servera näringsrika mellanmål. Alla äldre skall äta 3 mål och 2 mellanmål om dagen, helst även åtminstone 1 färsk frukt var dag, gärna skuren i små bitar.
    Tack för ordet.

  6. Jag trodde att det är vi sjuksköterskor, i äldreboenden i alla fall. Jag har det övergripande ansvaret för omvårdnaden, vilket tex innebär patientens nutrition. Riskanalys är ett måste och åtgärderna därefter…
    Nu börjar vi SeniorAlert, så det blir ännu tydligare.
    Intressant med denna frågan, då jag vill gärna veta kan skylla ifrån mig om patientens näringsintag blir inte tillgodosett? Det trodde jag inte var möjligt 😉

Lämna ett svar till Christer Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte.