Annons

Veckans Lill-krönika – läs och kommentera

Vad tror ni om att fundera lite på passiva och reflexiva verb? Inte direkt mitt specialområde men som tur är finns det människor som är bra mycket klokare på det området än jag. Om vi tar verbet ”bemöta” så är det enligt mina källor ett passivt verb och det beskriver något som händer mellan ett aktivt subjekt och ett passivt objekt, dvs en person BEMÖTER en annan person. Det handlar alltså inte om att två människor möts utan krasst om att någon bemöter och någon blir bemött. Och ändå är bemötande ett ord vi använder dagligen när vi pratar om vård och omsorg, jag skrev bl a om begreppet i förra veckans nyhetsbrev. Vi använder det trots att vi egentligen är ute efter att beskriva ett möte som sker mellan två människor, t ex mellan en undersköterska i äldreomsorgen och en person som bor på ett äldreboende eller som får hjälp av hemtjänsten. Eller för den delen ett möte mellan en habiliteringsassistent på en gruppbostad och någon som bor på gruppbostaden. Läs mer och kommentarera om du vill>>

LÄS MER:  Nytt nyhetsbrev ute

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Veckans Lill-krönika – läs och kommentera"

 1. Hej
  Bemötande det är något vi kan lära oss, så att vi sedan vid en kontakt med en annan person får till ett möte.
  Se till ex personal som lär sig bemötande, kommunikationsmetoden ex Validation, När allt flyter blir det ett möte. Men för att kunna möta en person som inte själv kan ta kontakt, få till ett möte, måste den som ska åstadkomma det öppna för ett möte veta hur de ska bete sig alltså bemöta den andre. Om vi inte vet hur vi ska öppna blir det överhuvdtaget inget möte.
  Alltså behövs utbildning i bemötande, kommunikation, beteende, kroppsspråk.
  Vår eller all personal måste lära sig hur de ska kommunicera, bemöta, möta andra männiksor hur ska de annars kunna göra ett bra arbete. Det är inte vilka människor som helst i vardaglivet de möter det är proffesionell kontakt det handlar om.
  Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.