Annons

Varför finns det inte ännu fler små hemtjänstföretag?

Av politiska och ideologiska och även andra skäl, kan man naturligtvis tycka vad man vill om det här med valfrihet i hemtjänsten, det som kallas för LOV (Lagen om valfrihet). Vad lagen handlar om är i stora drag att i princip vilket företag som helst (dock godkänt av kommunen) ska kunna erbjuda hemtjänster och att det i sin tur ska resultera i att de äldre, som behöver hemtjänsten, ska få fler hemtjänstföretag att välja på. Det är själva tanken åtminstone, om man frågar dem som gillar lagen.

I många kommuner har man infört det här systemet. I många andra har man valt att inte göra det. I ett antal har man först infört det, men sedan tyckt att det inte blivit så bra och därför slutat med det. Allt det där är politiska beslut och det är inte konstigare än att politiker tycker olika, och att det säkert är så att det fungerat olika bra i olika kommuner.

I det här fallet är det dock inte politikerna jag är nyfiken på, politiker tenderar att vara rätt så förutsägbara i den här frågan. Den ena politiska sidan tycker att att LOV är bra, den andra politiska sidan tycker inte det. Nej, vad jag funderat mest på, är varför det inte finns fler små hemtjänstföretag, jag menar i de kommuner där man infört LOV. Varför är det inte fler personer som idag arbetar i hemtjänsten, och då är anställda av kommunen, som drar igång egna små företag, där man kan jobba på det sätt man vill och tror är bäst. Jag hör ganska ofta personer, som jobbar i den kommunala hemtjänsten, säga att de inte är nöjda med hur organisationen ser ut eller hur de själva tvingas utföra sitt arbete, och jag tänker varje gång att då kan det väl vara en bra idé att starta något eget. Men det är väldigt få som gör det. Och jag undrar varför. Är det för krångligt? Är ersättningen för låg, dvs blir lönen lägre än den är som kommunalt anställd? Känns risken för stor – “man vet vad man har men inte vad man får”? Eller behöver man bara mer kött på benen, veta hur man går till väga och kanske få lite stöttning i uppstarten?

Är ni några som funderat på att starta eget hemtjänstföretag? Har ni gjort det eller kom ni på andra tankar? Vad var svårast eller vad verkar svårast. Dela gärna med er av era erfarenheter.

Ha en skön vecka Allesammans! Vi höres. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

5 Comments on "Varför finns det inte ännu fler små hemtjänstföretag?"

 1. Det går inte att driva ett företag om man inte får betalt för sina tjänster. I vår kommun tex så får hemtjänsten inte betalt för resor. Resor är ju en stor del av dagen i en hemtjänst och kostar massor.
  Jämför timpenningen hemtjänsten får för kundbesöken med vad tex en hantverkare får.
  Det kan ju ett barn räkna ut att inkomsterna inte täcker utgifterna.
  Jag har själv räknat lite på det och det finns inte en chans att det skulle gå ihop sig !

  • Ok. Har man alltså bestämt att man inte ska få ersättning för resor eller är har det s a s bara blivit en konsekvens av en låg ersättning? Betyder det att ni inte har några privata hemtjänstföretag i din kommun? // Lill

 2. Konstig kommun som Lena bor i. Kan inte tänka mig att personal i hemtjänsten kör gratis. Är det tjänstebil så finns kostnaden hos kommunen eller företaget. Alla kostnader och kvalitetskrav skall tas upp vid förhandling med motparten.
  Återkom gärna med mer information om hur man hanterar LOV i Din kommun.

 3. Birgitta Jonsson | 6 februari, 2014 kl. 15:25 | Svara

  Upplevelser av hemtjänst från Stockholm, Kungsholmen.
  – Min mamma hade hjälp av en liten toppenfirma med ett servicehus och hemtjänst. Efter min mammas död miste den så småningom kontraktet. Enligt personalen gick det till så att Attendo underbjöd dem (tillskott av centrala pengar från koncernen). Verksamheten försämrades därefter så mycket att de av personalen jag mötte ute inte kunde stå för vad de gjorde och bytte arbete till ett annat litet företag.
  Stockholms stad har efter det bytt upphandlingsstrategi från att se på billigaste erbjudande till att de själva erbjuder en fast summa och företag får tävla med hur bra kvalitet de kan ge för den. Efter det tror jag att mindre företag vunnit fler upphandlingar (osäker). T ex har Röda Korsets sjukhem vunnit S:t Eriks vård- och omsorgsboende här. De har dock sagt upp det eftersom de inte klarade att hålla kvaliteten med den ersättning de fick, p g a husets besvärliga lokaler i ett vanligt hyreshus. Detta är i alla fall hur jag som pensionär på Kungsholmen uppfattat vad om hänt.
  Min uppfattning är att små företag med politikernas goda minne utmanövrerats av större företag med pengar i ryggen.

 4. Vad jag förstår är kommunen skyldig att erbjuda likvärdig ersättning till externa utförare jämfört med egen produktion. Så det Lena skriver om torde vara olagligt. Det Birgitta skriver om är ett annat problem. Företagsvärlden är inte precis befolkad bara med välvilliga och vänliga aktörer. Men detta med underbud från stora komcerner har väl också varit föremål för debatt och åtgärder? Man kan fråga sig varför goda intentioner i vårt land ibland landar i rena idiotierna? Jag trodde själv på 90-talet att det bara kunde vara långsiktiga och seriösa ägare som kunde vara intresserade av en bransch med så små vinstmarginaler som en skattefinansierad välfärdsverksamhet. Så dum var jag. Frågan är vad vi gör åt det? Jag tror ju inte på ”förbud mot vinster”. Upphandlingsregler är ett av problemen. En möjlighet som jag sett exempel på är att driva enskild verksamhet som brukarkooperativ. Ett sådant kan ju inte upphandlas eller tas över av annan verksamhet. Viktig fråga! Kan man inte driva småskaliga och kundnära seriösa företag i väldfärdssektorn så är det ett stort problem! Åtminstone för den sittande regeringen, och för alla oss som ser det som en viktig och positiv del av verksamheterna, både för kunderna och för medarbetarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.