Annons

Vårdtagare, brukare och kunder

Elever. Så kallade vi dem som bodde på vårdhemmet där jag arbetade på åttiotalet. Jag minns att jag tyckte det var ett konstigt ord, som på något sätt verkade antyda att vi som jobbade där var lärare, vilket i sin tur tycktes ännu konstigare. Men jag förstod också att ordet elever var en förändring till det bättre, för innan dess hade man använt ord som väckte ännu underligare associationer. Fast vadå? Spelar det någon roll vad vi kallar dem som av olika anledningar behöver stöd för att klara sin vardag? Jag funderar för att jag häromdagen fick frågan på Facebook. En enhetschef i äldreomsorgen skrev så här: Vilket begrepp tycker du ska användas i äldreomsorgen? Omsorgstagare? Vårdtagare? Patient? Brukare? Kund? Klient? Den enskilde? Den äldre? Pensionären?

Själv har jag hört alla varianterna och några till – boende och hyresgäster för att nämna några, men själv är jag så tråkig att jag för det mesta använder ordet brukare. För även om ordet känns krystat, som en politikerkonstruktion, låter det åtminstone rätt så neutralt. Det är ett konstaterande, någon brukar äldreomsorgen eller vad det nu är man brukar, det ligger ingen värdering i det. Hade jag nu arbetat på ett äldreboende, hade ordet blivit mer problematiskt. Det är ju så opersonligt, och opersonligt hör inte hemma i äldreomsorgen. Så vad säger vi då istället? Utan tvekan påverkas vi av de ord vi använder. Vår syn på människan ifråga och vår syn på oss själva som yrkesmänniskor. Det är till exempel en väldig skillnad på att betrakta någon som vårdtagare och att uppfatta någon som kund. I det första fallet ser vi någon som behöver vård och vår uppgift blir då att vårda. I det andra fallet ser vi, åtminstone jag, någon aktivt valt att bo just på det här äldreboendet och som flyttar om hon inte trivs, vilket skulle vara fallet i den bästa av världar men nu lever vi ju inte i den bästa av världar och ordet kund känns därför inte heller rätt utan som en marknadskonstruktion som inte alltid stämmer överens med verkligheten.

LÄS MER:  Spiller känslor över?

När man pratar om människor som individer behövs inga särskilda ord, det är när vi ska prata om människor som grupp som de är behändiga, nödvändiga skulle jag vilja säga. Så hur gör ni? Vilka ord använder ni? Och varför? // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

21 Comments on "Vårdtagare, brukare och kunder"

 1. Jag menar att de här orden uttrycker i vilket förhållande jag står till olika lagar. Man kan jämföra det med de ord som uttrycker förhållandet till mina närmaste. Jag är barn till mina föräldra, far till mina barn, make till min fru och bror till mina syskon. På samma sätt är jag patient i förhållande till HSL, brukare i förhållande till SoL och kund i förhållande til´l köplagen. Orden är i sig värdeneutrala.

 2. Jag arbetar som sjuksköterska alltså har jag patienter. Men jag arbetar på ett servicehus där inte alla behöver min vård så en del blir boende för mig. Men jag funderar alltid på vad jag säger och ibland i ren frustration drar jag hela listan med ord. Brukare är dock ett ord jag aldrig använder. Jag associerar det med missbruk av olika slag och har hört att många äldre inte heller gillar ordet.

  Jag tyckte det var en intressant åsikt om ordens neutrala värde. Hur kan ord vara neutrala för alla människor samtidigt? Jag lägger alltid in olika värden i olika ord, precis som jag beskrev ordet brukare. Därför är det så viktigt att fundera på vilka ord man använder i samtal med olika människor.

 3. Varför inte lyssna efter vilka ord de vi arbetar med använder själva?

 4. Det finns att läsa att en patient är en individ med skötsel och omsorgsbehov! Det går inte att neka till detta!!

 5. Jag har tidigare arbetat på ett korttidsboende och där använde vi alltid uttrycket ”gäst”. Automatiskt fick vi ett förhållningssätt som vi strävade efter. Jag som personal behandlade dem som gäster o klampade inte på, bestämde inte över demutan erbjöd service… utan att vara självutplånande! Om jag skulle arbete på ett fast boende skulle jag nog kalla dem ”mina kunder”. För det är väl ändå det de är? Brukare klingar negativt, med en antydan om socialt missförhållande, och patient klingar sjukvård, med betoning på sjuk.

 6. På en föreläsning i Linköping för ca. 10 år sedan användes benämningen ”kund” och där påstods redan då att denna benämning skulle användas som en gemensam ”vetenskaplig” grund i alla sammanhang!?
  Jag tror på ”kundbegreppet” för att sätta den det gäller och även mig själv i fokus oavsett om jag behöver sjukvårdande eller socialtjänstinriktade insatser.
  Patient är för mig en passiviserande och beroendeframkallande benämning som mest påminner om en kortlek i ensamhet.

 7. Jag vill hålla med framför allt Sven-Olof, men också göra några tillägg. Jag tycker inte att vi ska använda vissa ord bara för att göra det enkelt för oss själva. Ett särskilt boende är ett hyreshus där det finns personal dygnet runt som erbjuder omsorg utifrån SoL och sjukvård (ej av läkare) utifrån HSL. Därför är de äldre personer som har en lägenhet på ett särskilt boende alltid hyresgäst, alltid mottagare av hjälp och stöd utifrån SoL och när personen behöver hälso- och sjukvård även patient. När läkare gör hembesök hos äldre personer på ett särskilt boende är den äldre personen patient.

 8. Bor man på servicehus, gör man det för att behov av skötsel, omsorg och vård finns! Bor man på särskilt boende så är behovet av skötsel, omsorg och vård ännu större! Måste det faktumet konstras till så förbannat!

 9. En liten reflektion över ordet kund. Kund kommer från lågtyskans ”kunde” och betyder då den man känner. Det kommer från den medeltida byn där man känner alla utmed byvägen och man måste förstås hålla sig väl med sina ”kunde” eftersom man behöver varandra. Då blir ordet rätt vackert tycker jag.

  Patientordet kommer från latinets ”patiens” som betyder lidande och inebär att den som är patient ska tåla och lida.

  Rent språkliga reflektioner alltså.

 10. ”En kund är den viktigaste besökaren på vår ägendom. Han är inte beroende av oss, vi är beroende av honom.
  Han stör inte vårt arbete, han är syftet med det.
  Han står inte utanför vår verksamhet, han är en del av den.
  Vi gör honom inte en tjänst genom att betjäna honom. Han gör oss en tjänst genom att ge oss möjlighet att betjäna honom.”
  Citat Mahatma Gandhi.

 11. Det här är en spännande fråga tycker jag som jobbar på ett äldreboende. Själv säger jag oftast ”våra boende” när jag pratar om gruppen. Visst de är hyresgäster, men inte våra hyresgäster. Gäster kan de naturligtvis inte vara i sitt eget hem (men det är rätt benämning på ett korttidsboende tycker jag). Visst är de patienter i den rent språkliga meningen men värderingen på individen blir fel liksom om de kallas brukare eller vårdtagare. Och kund känns som en konstruktion för att låta påskina ett inflytande som egentligen inte finns!

 12. Tack Per för ditt citat av Gandhi!
  Njutbar läsning….och ”beskrivning på vårt uppdrag” i arbetet för och med medmänniskor!

 13. En patient är i kontakt med sjukvården för att få diagnos och sedan behandling av den diagnostiserade sjukdomen!
  Jimmy Wales i Wikipedia nämner inte ordet tåla, endast ordet lida!
  Också en språklig reflektion!
  Därför passar benämningen ”patient” på vårtagarna alldeles ypperligt!!

 14. Gillar Pers inlägg, jag har efter mer än 20 år som handläggare/socialsekreterare/1:e socialsekreterare/personal/medarbetare/arbetsledare /enhetschef och verksamhetschef inom vård och omsorg äntligen landat i kundbegreppet. Ord är viktiga, det leder tanken, inte alls värdeneutrala tycker jag.

 15. Det känns bra att det är ingen kommenterande som förodar, ”pensionär”.
  Pensionärer är ju något helt annat än de som bor på våra boenden med vård och omsorg.
  Flera pensionärer springer maraton, reser till Kina, cyklar, plockar bär, sköter barnbarn,
  bor i egen villa, går på teater, mm. De enda gångerna de är på våra äldreboenden är när de besöker de som bor där.

 16. Jag använder alltmer ordet kund för det känns som om man har mer rättigheter då. Som kund har man rätt att kräva kvalite och bra bemötande. Kundbegreppet är inte heller något tärande begrepp som vårdtagare . Brukare fungerar också bra tycker jag.

 17. Nils-Åke Nielsen | 9 oktober, 2013 kl. 01:35 | Svara

  Hejsan på er jag en grabb på 44 år och är också motståndare för detta Brukare namnet det ju för hemsk att har det 2013 och kalla folk som inte är som varligt folk det här måste ändra på så jag har anmält detta till Svenska Akarmin som håller på reda ut detta och ska försöka får fram ett bättre ord vi är några stycken som vill har vårdtagare det ju bättre om nödvändig ska har benämning på folk.

  Med vänlig hälsning NILS-ÅKE NIELSEN

 18. Bertil Wansölin | 20 augusti, 2014 kl. 16:03 | Svara

  Hur utföll ”Socialstyrelsens” remiss 2013 om ordet ”Brukare”?

 19. Wolfgang Siegmund | 21 december, 2016 kl. 21:07 | Svara

  Brukare finns för att man skall känna sej skyldig

 20. Martin Sundahl | 28 mars, 2017 kl. 06:17 | Svara

  Ser att det är ett gammalt inlägg men slänger in ”medborgare” Vi är alla medborgare och detta går inte vända till något negativt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.