Annons

Värdighet

Thorbjörn Larsson heter man som varit utredare för regeringens värdighetsgaranti. Han pratar mycket om värdighet, vilket naturligtvis är helt logiskt. När jag träffar honom på Stockholmsmässan och frågar vad han egentligen menar med värdighet pratar han först om olika perspektiv på värdighet. Han pratar om FN’s deklaration om mänskliga rättigheter och om moralisk och etisk värdighet. Men så tar han plötsligt ner resonemangen till en mer konkret nivå och säger att vad det handlar om är egentligen att flytta makten över äldreomsorgen från politiker och personal till brukaren. Det är den enskilde brukaren som ska bestämma hur hennes eller hans dag ska se ut. Är man intresserad av rockmusik, vilken nästa generation av äldre kommer att vara, så ska man få fortsätta att vara det även när man är äldre och behöver stöd eller bor på ett äldreboende. Oavsett om det handlar om att själv spela eller att lyssna på rockmusik, själv eller med andra.

”I det här landet betraktar vi äldre som ett kollektiv”, säger Thorbjörn Larsson, ”trots att forskningen visar att ju äldre vi blir destor mer olika blir vi”. Men det har vi ännu inte organiserat oss för, säger han och jag håller med. Vi vill så gärna tro att de som bor på äldreboendet vill ha det precis som de har det. Att rutiner och eventuella aktiviteter är precis det som var och en önskar. Fast varför skulle det vara så? Det enda folk har gemensamt är egentligen att de är gamla och att de behöver stöd och kanske vård.

Appropå vård, säger Thorbjörn Larsson att vi i Sverige ser åldrandet som en sjukdom, att gamla människor behöver vård. Äldreomsorgen borde istället organisera en meningsfull vardag, det handlar i grunden om människors sociala behov. Sedan finns det självfallet äldre som behöver vård, ibland avancerad vård, men det ska inte stå i fokus. Äldreomsorgen behöver inte mer vårdpersonal, äldreomsorgen behöver äldrepedagoger.

Så sa Thorbjörn Larsson. Jag håller med. Du som inte gör det får gärna höra av dig och berätta varför.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Värdighet"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.