Annons

Var finns äldreomsorgens ledarstjärnor?

Förra veckan besökte jag ett äldreboende i Borås. Chefen där heter Erika Lörinczy och det var framför allt henne jag ville prata med. Jag har nämligen läst mycket gott om henne och det äldreboende som hon tillsammans med medarbetare och pensionärer har skapat. Och att Erika Lörinczy är en skicklig ledare och att äldreboendet verkar vara ett äldreboende utöver det vanliga – det kan jag bara bekräfta efter att ha varit där. Det kändes direkt när jag klev in genom dörrarna. Institutionskänslan var obefintlig, pensionärerna såg nöjda ut, personalen var glad och det luktade nybakat. Viktiga saker alltsammans. Däremot är det något annat jag funderat på sedan jag var i Borås. Varför har jag inte hört talas om fler skickliga ledare i äldreomsorgen? Jag vet ju att de finns, och jag arbetar ju ändå med äldreomsorgsfrågor, är uppdaterad som få på vad som händer i äldreomsorgen runt om i landet. Men att enskilda ledare lyfts fram och nämns utanför den allra innersta kretsen, det förekommer knappt. Det förekommer inte alls, vill jag påstå. I andra branscher har folk koll på varandra. Vet vilka som anses vara de bästa och vet ungefär varför. Var finns äldreomsorgens ledarstjärnor? Varför är det så tyst om dem? // Lill

LÄS MER:  Ett modigt debattinlägg

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

10 Comments on "Var finns äldreomsorgens ledarstjärnor?"

 1. Jim-Alex M. Hirschi | 29 september, 2010 kl. 21:30 | Svara

  En bra fråga. Jag tror det beror på jante, att man inte får och bör sticka ut som chef och ledare, att duktiga ledare och medarbetare sällan utanför den egna kretsen för credit. Det sticker i ögonen. Tyvärr. Vi behöver förändra kulturen och synsättet i äldreomsorgen.

 2. Vem lyfter upp Erika och hennes ledarskap? Ja, det är hon själv! Om inte hon gjorde detta på egen hand skulle hon vara lika okänd som alla andra duktiga chefer!

 3. Välkommen till Klippan i Skåne! Här finns ett äldreboende, ” Badvägens Äldreboende”, nöjda medarbetare, en ledare som verkligen bryr sig om de boende vilket resulterar i bra arbetsklimat och en motiverad personal grupp!! Skratt, humor och glada pensionärer!!

 4. Visst beror det på ”jante”, inget snack om saken! Jag har erfarenhet från två demensboenden i samma kommun. Det ena privatstyrt och det andra Pro arosstyrt. På ett av av hemmen visas suverän likgiltighet, när det andra hemmet kommer på tal, Från personalens sida alltså! På det andra hemmet aktar sej personalen kolossalt noga från att förhäva sej! Båda hemmen har gott rykte, men det ena ligger i framkant!!

 5. Anders Ahlström | 30 september, 2010 kl. 08:54 | Svara

  Ett annat äldreboende som är välfungerande är Malmgården och där har de också en driftig ledare i form av Christina Nilsson?

 6. Det finns inte mycket ”driv” i kommunal verksamhet – nåt’ som gör att man vill utveckla och tänka nytt! Ingen uppmuntran från högsta ledningen och en Jantelag som överglänser allt! Men …det finns även alltför få chefer med kompetens= modern högskole utbildning, många rekryterade från ”institutionskulturen”, många ser till diagnoser o det sjuka hos våra äldre hellre än bejakar det friska och möjligheterna! Mycket av chefernas tid upptas av administration, möten, personella och organisatoriska bekymmer – för lite ledarskap! Går man utanför ”gängse normer” som ledare – vaknar avundsjukan hos dem som inte mäktar med/inte har kunnandet! Dags att uppdatera äldreomsorgen o hitta de ”goda exemplen” och belöna dem!

 7. Jag har sedan länge följt distansgatan !Kan bara säga att avd där jag jobbar på danvikshem är jämförbart !Vi har hela tiden fokus på vad som är bäst för varje enskild individ!Har varit i kontakt med distansgatan och när vi jämförde så tyckte dom att vi var steget före i vissa frågor!Att även för en dement person så är ett glas vin en självklarhet hos oss!minimalt med mediciner istället mycket social stimulans!Välkommen att besöka oss!Ingela

 8. Men jag är så glad att det finns sådana eldsjälar som Erika ska bli spännande att följa er i dokussåpan!

 9. Jag har mycket tråkiga erfarenheter av personals bemötande gentemot både min vårdtagande mamma och gentemot oss anhöriga.Det innefattar mycket prat över huvudet, mycket generaliserande och förlöjligande prat – som gör min mamma passiv. Min mamma känns inte som en människa i deras närvaro – i stunderna utan personal i närheten lever mamma upp och vi pratar om allt det hon vill prata om. Min känsla är att det saknas ledarskap och bland personalen saknas en bra kultur och jag upplever deras synsätt som obehagligt föråldrat. Riktlinjer och aktiva samtal i arbetsgruppen kring att arbeta för sina klienter, och handledning tror jag skulle kunna öppna ögonen för ett verkligt proffesionellt arbetssätt. Jag jobbar själv inom barnomsorg och kan se att vi på vår förskola har långt starkare mål och ambitioner kring arbetssätt samt underlag för att jobba med våra individer. Jag tycker det finns mycket nyttigt äldresomsorgen kan adoptera av barnomsorgen, just i tänkesättet kring att möta och se individer – och i att aktivt jobba med människan. Detta är min uppfattning om Jönköpings standard.

 10. Jag håller helt med ”Mofag” i dennes kommentar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.