Annons

Vad tycker facket om sina medlemmar och vad tycker NI om ekonomiska belöningssystem?

När man kommunicerar på det här sättet som vi gör, jag menar att jag skriver någonting, och ni som vill svarar genom att skriva något i kommentarsfältet eller genom att skicka mejl till mig eller ibland ringa upp och komma med synpunkter – ja, då kan det hända att man missuppfattar varandra. Snabba replikväxlingar för att räta till missförstånd är inte möjliga och inte heller har vi kroppsspråk eller tonfall till hjälp. Och därför, för att vi inte ska missuppfatta varandra, eller snarare för att ni inte ska missuppfatta mig, tänker jag inleda så här:

Fackföreningar är bra, tycker jag. Det är bra att man går samman och driver gemensamma frågor utifrån ett arbetstagarperspektiv. Det ä r skillnad på att vara arbetsgivare och arbetstagare, på att vara chef och medarbetare. Med det sagt tänker jag fortsätta så här:

Jag HATAR, verkligen avskyr, en del fackförbunds sätt att klappa sina medlemmar på huvudet. Behandla folk som att de inte begriper särskilt mycket, och att de därför behöver tas om hand (av fackförbundet i fråga, som vet hur allt ligger till). Det ovanifrånperspektivet ger mig rysningar och gör mig arg, och de rysningarna och den ilskan fick mig en gång att lämna fackförbundet Kommunal. Jag tröttnade på att idiotförklaras och bli bemött med barnspråk, och till sist fyllde i de där utträdesblanketterna.

Men. Eftersom det där var ett tjugotal år sedan, hade jag nog tänkt att Kommunals syn på sina medlemmar hade förändrats, blivit lite mer respektfull. Blivit lite mer modern helt enkelt. Fast jag vet inte. För jag har precis läst en artikel om Kommunal i Krokom och hur de där uttalar sig om det förslag som kommunpolitikerna där har kommit med.
Förslaget handlar om att införa ett slags belöningssystem i hemtjänsten. Syftet är att öka den tid som personalen tillbringar hos brukarna, genom att minska den tid som man lägger på planering, transporter osv. De arbetslag som lyckas med det, ska enligt förslaget belönas med extra betalt eller extra ledighet. Tanken är att personalen är de som bäst vet hur man löser den saken och att pengar eller ledighet kan fungera som motivation att tänka till och komma fram till bra lösningar.

LÄS MER:  Glad påsk önskar Lill och Linda

Man kan tycka vad man vill om det här med ekonomiska incitament. Jag är inte säker på att pengar och ledighet är bästa moroten, jag är inte heller säker på att jag tycker att ett sådant belöningsupplägg är särskilt sympatiskt. Men här är det inte politikernas förslag jag reagerar på, utan Kommunals reaktion.

Kommunal är emot förslaget och det kan man naturligtvis vara, det berör mig inte över huvud taget. Arg blir jag istället när jag läser varför Kommunal säger nej. Sektionsordföranden säger nämligen så här: Jag tror inte man ska jäkta mellan brukarna.

Och nej det ska man inte, det tycker inte jag heller. Men hör ni vad det är hon säger? Hon säger att om personalen i hemtjänsten själva ska tänka till och hitta nya arbetsmetoder och strukturer för sitt arbete, då kommer lösningen att bli att jäkta mellan brukarna. Sektionsordföranden tror inte att Kommunals medlemmar har andra idéer än så, än att göra samma sak fast fortare. Därför säger hon nej. Har inget hänt sedan jag lämnade Kommunal för tjugo år sedan?

Är inte det här att hålla tillbaka sina medlemmar? Vad tycker ni? Och förresten, vad tycker ni om ekonomiska belöningssystem rent allmänt?  // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

7 Comments on "Vad tycker facket om sina medlemmar och vad tycker NI om ekonomiska belöningssystem?"

 1. Instämmer. Tyvärr hindrar den inställningen arbetsplatsen och medarbetare att utvecklas. Vilket i sig gör jobbet mindre roligt och försämrar arbetsmiljön, raka motsatsen till intentionen.

  Det är hög tid att släppa loss den kreativa kraften. Den finns och den behövs för att möta framtiden. Då måste alla arbetstagarorganisationer visa lite förtroende för sina medlemmar.

 2. Kommunal är Sveriges svar på maffia! I Sthlm kallade en kvinna sina medlemmar/fackliga representanter för ”mina små kycklingar”.
  Kommunal är ur brukares perspektiv ett hot mot deras säkerhet och trygghet. Det är alldeles för vanligt att de fackliga representanterna på ”golvet” representerar sig själva och sina egna intressen, istället för samverkan och utveckling för brukarna i gemenskap med personalen. En representant för Kommunal ska ha ett kritiskt seende och arbeta för helheten! Vara aktiv-intresserad-empatisk-kunnig framför allt! Det ska finnas kompetens/prov/arbetskrav på de som ska representera och arbeta inom ett fack.
  Idag sitter många av storbolagen i vård och omsorg ”i knät” på Kommunal. Kommunal styr inte bara personal utan hela företag!
  Nästa gång jag skriver en uppsats/forskning ska den utreda Kommunals inflytande/styrande till varför vården/omsorgen ser ut som den gör. Jag påstår att Kommunal förhindrar utveckling, trygghet, säkerhet, välmående, nöjdhet, livskvalitet hos brukare i Sverige, idag!
  Kommunal är Sveriges baksida! De som arbetar inom Kommunal är ”skrapihopet” från ”golvet”, de mest opassande och mest inkompetenta!

  Mvh Lisa

 3. Tack för de svar som kommit hittills. Jag var lite orolig för att ingen skulle våga tycka något. Intressant är, tycker jag, är att vi förväntar oss att facket och fackets medlemmar ska bidra till verksamhetsutveckling, jag tänker på en verksamhet som gynnar brukarna. Men det är ju faktiskt inte vad ett fackförbund är till för, inte primärt. I Kommunals stadgar står, som sig bör tänker jag, att deras uppgift är: ”att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhällslivet i övrigt. Kommunal ska arbeta för goda anställningsvillkor och arbetsförhållanden, för god arbetsmiljö, samt för inflytande, utbildning och utvecklingsmöjligheter för medlemmarna.” // Lill

 4. Lohla Persson | 11 oktober, 2012 kl. 16:04 | Svara

  Hej! Jag är den sektionsordförande i Krokom som uttalade mig om förslaget med bonus. Citatet i artikeln blev ganska kort, men det kom fram att jag tycker det finns problem med det. När jag svarade reportern grep jag inte svaret ur luften. Självklart har jag pratat med medlemmarna i sektionen om hur de ser på saken. Några få är positiva och tycker förslaget är intressant, men den övervägande majoritet tror inte att det här är en bra idé. Det är alltså inte bara tyckande från min sida, medlemmarnas intressen och åsikter finns som grund.

  Förslaget går ut på att tiden hos brukarna ska öka från 60 till 68 procent, utan att den totala tiden eller antalet anställda ökar. Lyckas man med det utgår en bonus. Den arbetstid som personalen inte är hos brukarna kallas för kringtid och består av resor, möten, dokumentation, planering av vårdinsatser och raster. Det mesta av innehållet i kringtiden är lagstadgat, med undantag för hur lång tid resorna ska ta, eftersom det är olika från plats till plats. I Krokom är det mest glesbygd, personalen kör långa sträckor för att ta sig mellan brukarna. Redan idag är det tajt, blir det ännu tajtare kan det betyda trafikfara.

  Det finns en ytterligare sak man kan dra in på och det är rasterna. Redan idag är det så att rasterna är det första som ryker om det behövs mer tid hos en brukare. För att orka med jobbet krävs pauser, så är det för alla. Det är en ständig diskussion vi har med arbetsgivarna, att det måste finnas tid att ta rast. Det är kanske en annan diskussion, men minst lika viktig.

  Hälsningar från Lohla Persson, sektionsordförande Kommunal Krokom

 5. När jag läser kommentarerna så fattar jag det som att administrationen är viktigare än operationen. Det verkar som att en del sitter bakom skrivbord och försöker öka den operativa tiden hos brukarna med ett begränsat antal operatörer, vilket är lika omöjligt som att konstruera en”perpetum mobile”. Allt pekar ju på att det behövs fler operatörer om man vill öka tiden hos brukarna.

 6. Lill, du nämner att Kommunals uppgift är: “att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhällslivet i övrigt”, och det är precis det jag pekar på att de inte gör. Ådalen -31 är ett tag sedan! De måste också ställa krav på medlemmarna. Det är oerhört frustrerande med kollegor som ägnar sin arbetstid åt att hela tiden hitta fel på arbetsplatsen, och springer till FACKET och klagar! Vissa är fullkomligt fanatiska. Det är bättre att dessa personer får info från sitt fack att arbetsmiljön är vi alla skyldiga att ta hand om. det är inte i första hand en fackförenings sak att lösa. Ställ krav på Kommunals medlemmar, uppdatera regler efter den tid och utveckling vi lever i samhället (Kommunal), se till att facket kommunal höjer lönerna istället för att ägna tid åt trams som en vuxen arbetsförd människa enl arbetsmiljölagen skall klara av att sköta själv! Ni som är Kommunals medlemmar, hur mycket har denna inkompetenta organisation lyckats höja er lön de sista 10 åren? Det är utifrån det viktiga perspektivet ni ska avgöra vilket fack ni ska ha som företrädare! Om de bara lyckas med kaffe och bulle, byt fack!!! eller klara dig själv-det går alldeles utmärkt med de lagar som finns idag.
  //Lisa

 7. Att klara sig själv med de lagar som finns skulle jag varken våga eller rekommendera såvida jag inte besitter en hög utbildning och kompetens inom juridiken.
  Alla behöver hjälp och stöd i tolkningar av de lagar, förordningar, riktlinjer och avtal som finns på ”båda sidor”(arbetsgivare och arbetstagare).
  De lagar som finns har troligen formats och formulerats av människor efter det behov som tiderna krävt och som också i tid kan behöva omprövas, förnyas och förändras.
  Lohla Persson har ett professionellt utlåtande i sin insändare här ovan och den tål att läsas fler än en gång.
  Med solidariska hälsningar/Sören

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.