Annons

Vad ska man äta när tuggförmågan försämras?

Det går faktiskt att laga god, härlig och näringsriktig kost även för dem som inte kan tugga. Sommaren 2008 besökte jag tillsammans med vår styrelseordförande ett ålderdomshem i Shanghai. Ett mycket spännande besök och vi förvånades över att alla verkade så glada och pigga.

Läs tandläkare Marianne Forsells berättelse och hennes recept på härlig lättuggad asiatisk kycklingsoppa >>

För många av oss är det en självklarhet att vi kan tugga och finfördela födan flera gånger per dygn. Inte har vi funderat så mycket över vår egen tuggförmåga över jul och nyårshelgerna som av tradition är stora mathelger i vårt land. Snarare funderar vi väl på att vi kanske skulle må bra av att äta lite sundare och nyttigare detta år.

På en hel vecka hinner jag träffa både stora och små, glada och ledsna människor alltifrån barn som kanske skall gå till tandläkaren för första gången men jag får också träffa människor som levt större delen av sitt liv och kanske skall fylla hundra år. Alla människor bär på sina levnadsöden och som tandläkare får man vara med och dela dessa öden om man tar sig tid att lyssna. För det här med tänder kan ju lätt bli problematiskt.

För några år sedan sökte en patient min hjälp. Problemet var att hennes helprotes inte ville sitta fast. Hon hade gjort om den flera gånger men just nu berättade hon att det var livsviktigt att protesen skulle sitta fast och inte fara runt i munnen när hon tuggade eller drack kaffe. Jag vågade mig på att göra en så kallad myodynamisk protes vilket innebär att ansiktets muskulatur hjälper till att hålla protesen på plats och lite knepigt var det ju eftersom damen inte hade mycket käkben att fästa protesen på.

LÄS MER:  Förändringsbenägenhet

Nåväl, protesen blev klar och för att den skulle se riktigt äkta ut satte vi in två guldtänder i överkäksprotesen och nu kunde ingen kunde ana att detta var en protes. Efter det att jag lämnat ut protesen och det var dags för kontroll stormade min patient ut i väntrummet och meddelade för alla som ville lyssna att den nya protesen var kyssäkta – vilken glädje. Vi fick en rejäl tårta från Billströmsbageri och glädjen spred sig snabbt över hela vår klinik och så vitt jag vet sitter den bra än i dag eftersom denna patient troget besöker oss årligen för att kontrollera passformen och kärleken ja den håller i sig.

Denna historia hade ett lyckligt slut men långt ifrån alla helprotes historier har det trots att alla tandläkare gör sitt bästa, ibland finns det inte förutsättningar i munnen för att man skall få en helprotes att sitta bra. Ofta blir då tuggförmågan lidande och måltiderna kan bli smärtsamma. En del väljer kanske att strunta i sina proteser, antingen sönderdelar man då födan med tungan som är en stor muskel eller också måste man börja med passerkost. Den passerkost jag har sett ute på sjukhemmen har ofta varit en gråaktig oaptitlig sörja. Och jag har haft anledning att fundera över om det överhuvudtaget har funnits några näringsämnen kvar.

Men det går faktiskt att laga god, härlig och näringsriktig kost även för dem som inte kan tugga. Sommaren 2008 besökte jag tillsammans med vår styrelseordförande ett ålderdomshem i Shanghai. Ett mycket spännande besök och vi förvånades över att alla verkade så glada och pigga. En kvinna som var över 80 år berättade glatt för oss att hon ledde morgongymnastiken. Alla var glada och tittade storögt på oss när vi gick runt på de olika avdelningarna Mikael som är läkare var fascinerad över att alla gav ett sådant vitalt intryck.

LÄS MER:  Förändringsbenägenhet

 Själv funderade jag över vad dessa kineser åt eftersom ingen hade varken tänder eller helproteser. Eftersom ni redan vet att jag tycker det här med mat är spännande så förstår ni att jag inte kunde låta bli att fråga om jag kunde jag få titta på sjukhemmets kök. Lite läskigt var det ju att fråga – jag visste ju inte riktigt om det är ok att stiga in i ett kök i Kina men det gick bra och tolken verkade inte tycka att min fråga var alltför ofin. Jag skall aldrig glömma den syn som mötte oss i köket, skinande blankt och rent och en mycket stolt kokerska, massor av trä tråg med färska grönsaker ingefära och chili. Kokerskan drog fram mig till spisen och öppnade locket på en kastrull där fanns lite rester av lunchsoppan, en ljuvlig doft spred sig i rummet och i kastrullen fanns en underbar kycklingsoppa där allt var så finfördelat att man inte behövde tugga.

Jag har nu tillsammans med vår matskribent Elisabeth försökt att återskapa denna härliga soppa som jag tror fungerar bra för alla som har svårt att tugga men också som en värmade soppa i termosen på vinterutflykten. Majsen som finns i vårt recept kan också bytas ut mot vanligt ris eller råris. Visst är det härligt med all mat som kan varieras i det oändliga. Receptet hittar du här >>  

 

En kunskap som dock inte många har är att livsmedel såsom örter, växtextrakt och frukter består av komplexa mixturer av en massa ämnen som många gånger kan påverka metabolismen av de läkemedel vi äter. Läs mer om vad min kunniga granne Urban Fagerholm vet om dessa saker här >>

LÄS MER:  Förändringsbenägenhet

En sak är säker; man skall vara försiktig med grapefruktjuicen om man äter läkemedel mot hjärt och kärlsjukdomar.

Jag önskar dig nu en god fortsättning på detta spännande år men glöm inte att nutritionsbrist som är vanligt när man inte får i sig alla näringsämnen som kroppen behöver kan vara en predisponerande faktor för svamp i munhålan likaså kan helproteser härbärgera svamp så även helprotespatienter måste komma till tandläkaren för kontroll av munslemhinnan. Läs mer här >>

Jag önskar dig en god fortsättning på detta spännande år.

Marianne Forsell VD och tandläkare Oral Care

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Vad ska man äta när tuggförmågan försämras?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.