Annons

Vad menar du med VÄRDEGRUND, Jane?

Jane Lindell driver demensboendet Hattstugan på Gotland. Dessutom anlitas hon ofta som föreläsare om värdegrund. (Vill du lyssna på Jane kan du göra det i Göteborg eller Stockholm senare i höst>>) Jag kontaktade Jane för att få svar på några frågor om just det här med värdegrund.
 
1. Vad menar du egentligen med värdegrund?
Värdegrunden är de värderingar som ligger till grund för hur vi bemöter varandra och agerar mot varandra. Värdegrunden märks i det dagliga arbetet, i rutiner, policys osv.
 
2. När visar sig en verksamhets värdegrund som mest? Har du exempel på en vardaglig situation?
När en personalgrupp suttit och bestämt hur man ska göra i en situation, men sen går ut och gör som man själv vill, struntar i vad man bestämt – då märks det att man inte har en gemensam värdegrund. Tyvärr kan det ibland vara så att ledningen inte hinner med att vara tydliga eller att de kvalitetsgrupper som finns inte har lyckats förankra vilka värderingar det är som ska styra.

3. Hur ska man göra om man vill börja jobba med värdegrunden på t ex ett äldreboende?
Det viktigast är att man pratar med varandra, lyssnar på varandras historier och vågar lyfta sådant som väcker oro eller ilska. Bra frågor att prata om är t ex ”Vad utstrålar vi när vi går in till vårdtagaren? Vad kan vi tänkas trigga igång? Men även lyfta sådant som fungerar bra, sådant man är stolt över, att man sprider goda historier.

//Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Vad menar du med VÄRDEGRUND, Jane?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.