Annons

Vad har med ålder att göra?

Jag lyssnar ganska mycket på radio. För det mesta gör jag det när jag kör bil och för det mesta är det P1 jag lyssnar på. Pratradio alltså. Fast så här på våren, när själen äntligen lyfter från marken och börjar flyga igen, då händer det att jag byter kanal och lyssnar på musik. Särskilt nu på sista tiden, när jag hittat en musikkanal jag tycker om. Inte för att jag gillar all musik som spelas på den här kanalen, men förvånansvärt mycket och definitivt tillräckligt för att lyssna på kanalen, som för övrigt heter STAR FM.

Kanalen verkar än så länge bara finnas i Göteborg och Stockholm, men på nätet läser jag en nyhetsartikel om att den i sommar drar igång även i Jönköping. Rubriken på artikeln är ”ny radiokanal ska nå de äldre” och jag fnissar lite för mig själv när jag läser den. Att jag skulle tillhöra målgruppen ”äldre”, det känns lite absurt. Jag tycker inte alls att jag är ”äldre”. Sedan glömmer jag artikeln. Några timmar senare läser jag en annan artikel. Den handlar om ”äldre på jobbet”. En forskare som heter Kerstin Nilsson har studerat ämnet och konstaterar att i Sverige är det 59 år som gäller, det är då ens arbetskompisar ser en som äldre.

Eftersom jag har några år kvar till femtionio (jag fyller femtiotre om en månad) känns den här texten inte lika absurd som den om radiokanalen. Det känns snarare som ett faktum, det där om femtionio och som det inte går att säga emot. Som ett krasst konstaterande att om några år, då kommer mina yngre arbetskompisar att tycka att jag är ”äldre”. De kommer att tycka att jag är förändringsobenägen, att jag arbetar långsamt och att jag saknar rätt kompetens. För det är ungefär vad de yngre brukar tycka om de äldre på jobbet, enligt Kerstin Nilsson. Jag som knappt tycker att mitt arbetsliv har börjat eller ens vet vad jag ska jobba med när jag blir stor. Så det är klart att artikeln sätter igång en del funderingar, inte minst om det verkligen har med ålder att göra. Har förändringsobenägenhet (eller benägenhet) med ålder att göra? Det finns väl en massa yngre människor som inte gillar förändring. Eller som jobbar långsamt. Har det med ålder att göra? Det kanske det har. Det kanske bara är så enkelt att jag har svårt att förlika mig med tanken att jag kommer att bli förändringsobenägen eller att jag kommer att utföra mitt arbete långsammare än idag. Vad tror ni? Vad har ni för erfarenheter av yngre respektive äldre arbetskompisar. Finns det förmågor som har med ålder att göra och vilka är då de? Eller handlar det bara om att vi är olika, oavsett ålder. // Lill

LÄS MER:  Läsk och annat

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Vad har med ålder att göra?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.