Annons

Vad har gett resultat?

Runt om i landet sitter det kommunpolitiker och oroar sig för att kostnaderna för äldreomsorgen ökar. Ingen är i grunden förvånad, eller borde inte vara det åtminstone, att gruppen äldre människor blir allt större har de vetat länge. Det har de fått otaliga rapporter om de senaste tjugofem åren. Nu börjar det på allvar att märkas i kommunernas ekonomiska rapporter och bokslut.

Hur man tacklar det ser lite olika ut beroende på vilka politiska partier det är som styr i de olika kommunerna, och vilka enskilda politiker det är som styr. Inte minst i kommunala sammanhang har politiker som personer stort inflytande. Det går inte alltid en rak linje mellan vad ett politiskt parti på riksplanet har för en inställning i en viss fråga, och vad samma partis representant i en kommun tycker. Kommunpolitik handlar inte sällan mer om pragmatism och vardagliga lösningar är ideologi, och den stora frågan blir då (eller borde bli): Vad är det som ger bra resultat?

Att veta vad som fungerar och vad som ger goda resultat, inte minst i relation till de resurser man satsar, handlar om kunskap. De politiker och de tjänstemän som styr behöver veta vad som är viktigast att prioritera. Vilken kompetens som krävs hos medarbetarna, hur ny teknik kan vara med och utveckla, vilken form av organisation och vilken typ av ledarskap som är bästa vägen att gå. Plus en massa annat, det här var bara en del av allt som kan vara bra att veta. Och ingenstans mäktar man med allt det här. Den typen av effektivitet finns inte.

LÄS MER:  Kortare arbetstid i teori och praktik

Själv är jag lite nyfiken på vad ni vet. Vilka förändringar har gjort skillnad hos er, och sett till att verksamheten blivit ännu bättre, även om det ekonomiskt inte har kostat mer än tidigare. Mer för pengarna helt enkelt.

Stort eller smått, det spelar ingen roll. Jag vet att ni sitter inne med en massa kunskap, oavsett om ni arbetar direkt med vård och omsorg, om ni är chefer eller om ni är politiker. Tänk efter. Vad har gett resultat?

Ha det gott! Vi hörs! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Vad har gett resultat?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.