Annons

Vad handlar det egentligen om?

Vi är nu över 15 000 medlemmar i vår facebookgrupp ”En ännu bättre äldreomsorg” och det är inte bara roligt i största allmänhet, utan faktiskt även en signal om att vi är många som vill göra vad vi kan för att äldreomsorgen ska utvecklas i en positiv riktning. Utöver oss femtontusen finns dessutom miljontals andra som vill samma sak. För när det gäller äldreomsorgen verkar alla vara överens. Alla vill att äldre människor ska ha det så bra som det bara går och alla tror att det går att göra lite bättre än idag. Till och med de politiska partierna är i stora drag överens. Jag har läst om samtliga åtta riksdagspartiers respektive äldreomsorgspolitik och kan konstatera att de övergripande målen för äldreomsorgen är i princip desamma för allihop. Trygghet, självbestämmande och kvalitet är vad som gäller. Det som skiljer de olika partierna åt är alltså inte vad som ska uppnås utan möjligen hur det ska gå till, och bl a finns lite olika uppfattningar om vad äldreomsorgen ska få kosta och hur den ska finansieras. Men då ska det tilläggas att enligt SKR så finns det inte något samband mellan pengar och kvalitet, dvs de kommuner som satsar mycket pengar på äldreomsorgen erbjuder inte sina kommuninvånare en bättre äldreomsorg än de kommuner som lägger mindre pengar på äldreomsorgen. Förutsatt att det stämmer finns det alltså en annan fråga som behöver besvaras, nämligen vad det är som faktiskt skapar en bättre äldreomsorg (om det inte är mer pengar). Hur blir äldreomsorgen ännu bättre? Vad handlar det egentligen om? Det vore intressant att få höra vad ni tror.

LÄS MER:  Listan

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

5 Comments on "Vad handlar det egentligen om?"

 1. Mildred Persson | 4 november, 2021 kl. 16:10 | Svara

  Jag har nu varit omsorgsnämndens ordf i Nybro kommun i 3 år.Jag har också jobbat som områdeschef/rektor i skolans värld i 25 år. Jag har en tanke om att med nöjd personal så får vi hög kvalitet på äldreomsorgen. Personalen är vår viktigaste resurs. Nöjd personal skapas genom en bra arbetsmiljö : bra arbetstider och scheman, möjlighet till delaktighet och påverkan, ansvar,bli sedd och uppskattad av arbetskamrater och chefer, höjning av kompetens. Som huvudman är det viktigt att nämnda kriterier får stort utrymme.
  Om personalen trivs och är nöjd med sitt arbete så sänker vi höga sjuktal vilka påverkar verksamheten på ett oerhört negativt sätt. Personalen blir gladare och trevligare ,tålamodet större och det viktiga bemötandet får en framskjuten roll i arbetet.
  Några tankar bara som följt med mig sedan min egen tid som chef!Mycket kostnadseffektivt!

  • Tack för ditt svar, vilket ju säger att bra arbetstider, scheman mm faktiskt inte kostar mer pengar än det motsatta. Utan att det snarare är ett effektivt sätt att använda pengarna på, om man ser till helheten.

 2. Lena Dramsvik | 5 november, 2021 kl. 01:26 | Svara

  Bra kommentar av Mildred.
  Jag tror också att man kan planera bättre så att man tillsammans får tid till de betydelsefulla aktiviteterna.
  Genom att se våra äldre mår de bättre, känner sig mindre ensamma, sover bättre, äter mindre medicin mm. Å personalen kan känna tillfredställelse att göra det som står på ”schemat”.

  Vi borde också få tid att göra levnadsberättelse, genomförandeplan å bra planering när vårdtagare flyttar in.

  En närvarande chef är också önskvärd.

  • Håller med. Men vad är det då som gör att man på vissa boenden ”ser” de äldre, medan man på andra boenden inte gör det i samma utsträckning?

 3. Hej vad bra skrivet fortsätt med ditt jobb

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.