Annons

Vad gör vi nu?

Kära läsare, om ni visste så glada vi blivit under veckan som gått. Varje dag. Flera gånger om dagen. För från er läsare har det drällt in mejl. Och de flesta har handlar om samma sak. Nämligen att ni inte känner igen den bild av äldreomsorgen som en landstingspolitiker beskrev i Aftonbladet i förra veckan. Där en fiktiv Agda 92 berättade hur hon hade det på det äldreboende där hon lever sitt liv. Där det inte är någon hejd på den vanvård hon utsätts för och det respektlösa sätt hon bemöts på. Med några få undantag är det vad era mejl har handlat om, och även kommentarerna på bloggen. Vi vill, bara för att inte missförstås, återigen säga att det finns brister i äldreomsorgen, inte tu tal om annat, mycket kan och ska göras annorlunda. Men vi vill också skicka med några frågor. Vad gör vi nu? Hur lyfter vi debatten om äldreomsorgen till en mer nyanserad nivå? Hur vrider vi den negativa bilden en smula? Vi frågar för att vi är övertygade om att utvecklingen av äldreomsorgen skulle må bra av andra perspektiv. Att lyfta det som fungerar, ha fokus på det som är bra. För det man har fokus på, det växer. Har ni några idéer? Vad kan ni göra? Vad kan vi göra? // Lill

LÄS MER:  Röstens betydelse

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Vad gör vi nu?"

  1. Birgitta, stolt Uska | 22 juli, 2010 kl. 08:23 | Svara

    Mycket behöver göras inom äldreomsorgen. Först och främst vill jag säga som så, man blir lite ledsen i ögat när det bara klagas på oss som jobbar i äldreomsorgen, jag vet att det finns mycket som måste förbättras och att vi måste ta itu med den vanvård som finns, det är oacceptabelt. Men, vi som brinner för vårt yrke vi som ger guldkant på tillvaron till våra boende med dom resurser vi har, vi som jobbar med tunga lyft, svåra demensdiagnoser, där våld även förekommer, vi som gör allt vi kan för att våra gamla ska ha det bra. Vi älskar vårt jobb, jag blir less när det bara kommer fram den här dåliga sidan av äldreomsorgen. till diskussionen: Vems är felet att det ser ut så här att det blir vanvård? Vem har inte koll vem dom anställer, vem har ansvaret att dom boende har det bra? Vi på avdelningen förstås, men det finns väl fler som har ansvar, våra politiker tex. Varför står många chefer maktlösa, dom har idéer vi har idéer, men det finns inga pengar. varför krävs det inte mer utbildning. Varför har vi så låga löner. Dom som jobbar med döda ting har bättre lön än vi, ja just det, det handlar ju om att det vi gör inte går med vinst. Är det därför man inte satsar på äldreomsorgen. Äldre som har jobbat och slitit i hela sitt liv, har rätt att få en trygg ålderdom.

  2. Det känns bra att reaktionen på förra veckans avsnitt inte uteblev. Som framgår av flera kommentarer så är många stolta över sitt arbete och sina insatser i äldreomsorgen. Visst förekommer tillkortakommande med arbetet och det kan bero på flera faktorer. Jag tror inte att det i första hand är frågan om personaltätheten och glesa led utan kärnan och nycklarna till framgångsrikt vårdarbete ligger i kompetensen hos de närvarande. Med kompetens menar jag kunskap som tillåts användas i vårdarbetet. Arbetslaget måste leva i ett tillåtande klimat där nytänkande och nyfikenhet blir förutsättning för utveckling och utvecklande synsätt. Kommunikation. planering och dialog i arbetslaget är andra faktorer som påverkar arbetsklimatet och resultatet positivt. Att arbetsuppgifterna sen är gemensamma där alla drar sitt strå till stacken är givetvis självklar – eller?

  3. Jag jobbar inom äldreomsorgen. Ofta känner jag inte igen beskrivningar som görs av äldrevård. Jag hoppas att vi gör bättre än så… Ändå tycker jag att det är bra när folk klagar på äldreomsorgen. Dels kan det ju vara så att jag tänker inkrökt -då är det ju bra om kritik får mej att tänka om. Men framför allt hjälper kritiken mej i min vilja att förändra och förbättra. Det gr att det finns en samhällsvilja att lägga tankemöda och resurser till omsorgen. Tänk om alla klappade oss personal på huvudet och sa ”Ni är ju duktiga i alla fall”. Då skulle det inte finnas någon kraft att förändra!

  4. Gunilla Arneström | 7 augusti, 2010 kl. 15:13 | Svara

    Jag blir trött på alla negativa artiklar om äldreomsorgen. Varför säljs det enbart tidningar på skandaler. Jag håller med om att det kan hända,men huvudparten av äldreomsorgen är inte så dålig.Att få in en artikel i positiv anda är omöjligt,jag har försökt ett antal gånger. Äldreomsorgen borde givetvis få bättre förutsättningar av vad den har idag.,det behövs fler händer. Att satsa pengar på ny teknik,uppgradera dataprogram och annat ,då tycks det alltid finnas budgetförstärkning.Det finns inga politiska block som vill något med äldreomsorgen även om det verkar så,händer ändå inget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.