Annons

Vad gör du om natten?

I hemtjänsten i Limham-Bunkeflo ville man hos brukarna testa övervakningskameror på nätterna. Tanken var att de äldre skulle känna sig trygga, att någon ska se dem medan de sover eller gör annat. Men nej. Ingen av de äldre var intresserad av att vara med och testa, ingen ville ha en kamera monterad över sängen. Och jag anar viss besvikelse från  hemtjänstledningens sida,  när en chef säger att de äldres ovilja att delta i testet beror på alla skriverier i tidningarna. Från PROs håll säger man att äldre människor behöver mänsklig kontakt – inte kameraövervakning.

När jag hörde talas om det där med kameraövervakningen som inte blev av, funderade jag snabbt på om jag själv vill bli filmad när jag sover eller vad jag nu gör (vi vet ju faktiskt inte vad vi gör när vi sover). Jag säger att jag funderade snabbt, för det gick verkligen snabbt att tänka färdigt, och komma fram till att jag inte vill bli filmad nattetid. Nej tack. Inte för att jag inte tror att kameror kan ha någon slags trygghetsfunktion att fylla (för den som vill) eller för att jag hellre vill ha mänsklig kontakt (det är jag inte säker på att jag vill nattetid). Men jag har helt enkelt inte lust att låta andra se vad jag gör i min säng om natten. Jag vet ju inte själv vad jag gör.

Nejdå, mina nätter är antagligen inte särskilt spännande, inte det jag vet att jag gör och antagligen inte det jag inte vet. Men om jag ligger och petar mig i näsan eller pratar med mig själv eller småfiser (de här sakerna vet jag att jag gör), så vill jag inte dela med mig av det. Det är mitt privatliv och det visas inte på en tv-skärm. Då har jag inte ens nämnt det jag inte vet att jag gör på nätterna. Det vill jag inte ens själv se på tv.

LÄS MER:  Ett värdelöst ord?

Vill någon annan övervakas nattetid, så varsågod. Människor är olika. Glad är jag i alla fall över att de som inte ville bli övervakade i Malmö sa stopp och belägg. Äldre människor beskrivs ju annars ofta som offer – som finner sig, som inte vågar säga nej, som bara är tacksamma. Men så är det alltså inte. Inte den här gången. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

11 Comments on "Vad gör du om natten?"

 1. Francesco Landini | 3 november, 2011 kl. 02:21 | Svara

  Hej Tror att det finns otåliga motiver både för och emot som kan diskuteras. I princip skulle vara brå som studie utveklings statistisk material . Detta skal kunna användas i vidare säkerhets sammanhang. Naturligtvis endast genom frivilliga medgivande.

 2. Jag är lättväckt och behöver sova ostörd. Så om jag skulle vara i behov av tillsyn nattetid skulle jag faktiskt hellre vilja att man kollade mig genom en diskret kamera än att någon kom in i mitt sovrum. Hur skulle annars jag kunna lita på att någon verkligen tog hand om mig när jag inte klarar mig själv? Jag tror verklligen inte att nattpersonalen är så intresserad av att minitiöst spionera på mina förehavanden att det skulle vara mera kränkande än övriga insatser jag i sådana fall skulle vara i behov av.

 3. Min uppfattning är att det kan vara en lösning, men endast förutsatt att den enskilde uppfattar det positivt. Det finns andra lösningar för att ha nödvändig uppsikt och slippa gå in – och väcka? – nattetid än kameraövervakning. Jag tror att både problemet och möjligheterna till bra lösningar med ”kameratillsyn” är större i ordinärt boende än på institutioner. Långa tillsynsresor nattetid i glesbygd är ett faktiskt problem, otryggheten avsides på landsbygden kan vara stor. En ytterligare fråga när det gäller en dement äldre är ju om dennes egna uppfattning eller anhörigas skall styra beslutet.

 4. cecilia lundberg | 3 november, 2011 kl. 10:57 | Svara

  De flesta förslag som kommer fram i vårdsammanhang har med effektivitet och ekonomi att göra i första hand och sedan rättfärdigar man det med individens behov och det bäst för den esnkilde. Frågan kvarstår VEMS behov är det att bli bevakad/tillsedd på natten? Är det rimligt med alla ”tillsyner” i tid och otid nattetid (både i ordinärt boende och ”särskilt boende”), för dem det kanske är rimligt kvarstår att de sällan själva kan ta ställning till att övervakas med kamera eller inte.

 5. Lilith Svensson | 3 november, 2011 kl. 12:57 | Svara

  En del personer har behov av nattlig tillsyn en eller fler gånger per natt. Är man lättväckt och sedan har svårt att somna om skulle detta kunna vara ett alternativ. Dessutom slipper man obehaget att främmande människor kommer in i ens lägenhet på natten vilket, även om man i förväg vet om det, kan skapa förvirring. När jag hört diskussionen handlar det m att man går in ett visst klockslag och tittar på övervakningskameran, på samma sätt som man gör vid fysisk nattillsyn. Den som har behov av tillsynen vet vilka tider man blir tilltittad, samtidigt kan man se på kameran när någon är ”inne” då lampan lyser grön då. Allt loggas för att man ska kunna känna sig trygg med sin tillsyn.

 6. Det är väldigt lätt att döma ut detta som omänskligt och att all ”mänsklig kontakt” är något enbart positivt. Jag uppfattar att det är fullt rimligt att titta på hur och för vilka detta kan vara en bra lösning, det gäller lika mycket i kommuner som i enskilda företag inom vård och omsorg. Men ibland får en sak inte ens undersökas eller provas…

 7. Jag kan tänka mig kameran i stället för ett antal personer springer in i min bostad så är det ett bättre alternativ.

 8. Jag tycker också att vi många gånger är snabba att dömma ut teknik och glömma bort att olika personer har olika preferenser. Läs bara vad vi själva har skirivit här!!

 9. Om ett privatlivet blir kränkt av detta torde ett eller flera nattligt tillsynsbesök vara än mera kränkande. För att inte tala om ifall personen som bor där är i behov av insatser som omfattar hygienåtgärder. Vi har så lätt att utgå från våra egna preferenser i stället för att se till vilket behov som föranleder åtgärden.

 10. För en van nattuggla(nattarbetande)usk som mig som har varit ute på fältet,men numera är inne kan jag se fördelar med kamera…ibland.tex tillsyner där det är andra hemma,eller där det är väldigt svårt att tassa in obemärkt av olika skäl.ett exempel är en vdt som hade sällskap av både hund och katt och väcktes han då så blev man rejält utskälld.sen finns det en del som larmar bara de sover lite lättare dvs de larmar av gammal vana,utan att ens ha behov för att sen somna om(dementa) i dessa situationer vore en kamera bra.larmet ringer ju annars upp och ”väcker”dem och allt blir till en ond cirkel.Sen är det ju det här med hygieniska aspekter och därför kan ju aldrig en kamera vara det enda alternativet.För egen del hade jag föredragit kamera då jag är extremt lättskrämd,och skulle förmodligen välja bort tillsynen.

 11. Jag måste bara tillägga att för dem som tycker kamera är jobbigt kanske avlyssning vore bättre,trots allt är det ju det vi gör lyssnar.I ett mörkt rum ser man inte så mycket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.