Annons

Vad bestämmer ni (som ni inte borde)?

Från och med i sommar är det tillåtet att servera alkohol på äldreboenden i Sverige, eller snarare att sälja alkohol i äldreboendenas matsalar och restauranger. Första gången jag läste om det blev jag mest förvånad över att det inte varit tillåtet tidigare, och tänkte att det var väl bra, det finns säkert de som vill ha ett glas vin till middagen eller en öl eller snaps eller vad det nu är man tycker om. Så har jag läst lite mer om det.Jag har hört politiker uttala sig och hört vårdpersonal säga vad de tycker om den nya lagstiftningen. Vad som sagts är alltifrån att det var väl på tiden till att det inte är bra. Och inte bra är det, säger de som inte tycker att det är bra, för att det finns äldre människor som är alkoholister, och eftersom det är på det viset (vilket det naturligtvis är), finns det två skäl till varför det inte är bra. Det ena är att alkoholisterna nu får så mycket lättare att komma över alkohol och det andra är att den som är nykter alkoholist i fortsättningen kommer att tvingas titta på när andra dricker alkohol. Så finns det ett tredje skäl förresten, och det är att många äldre personer som bor på äldreboenden äter mediciner som inte fungerar så bra ihop med alkohol. Själv tänker jag att det är väl så det är i livet, oavsett hur gammal du är. Du kan ha alkoholproblem och du kan äta mediciner som gör att du inte ska dricka alkohol – och hur du ska förhålla dig till det bestämmer du själv, även om du råkar bo på ett äldreboende. Det är väl ändå inte personalens uppgift att göra det.
Nästa tanke är hur mycket annat finns det? Jag menar, i vilka andra sammanhang – om jag bor på ett äldreboende eller om jag har hjälp från hemtjänsten – är det personalen som beslutar åt mig? Eftersom jag själv har arbetat i äldreomsorgen vet jag att sådant som när jag ska gå och lägga mig, när jag ska gå upp, när jag ska duscha, när jag ska äta – det avgörs till stor del av personalens rutiner, inte minst personalens arbetstider och hur bemanningen ser ut i övrigt. Men vad mer? Vad finns det för annat, som inte är så uppenbart? Ni som arbetar i äldreomsorgen. Bortsett från att det finns förklaringar till allt – vad är det ni har makten att bestämma som man rimligen borde få bestämma själv. Och i vilka sammanhang får jag som enskild brukare rätta mig efter majoriteten? Vad kommer ni på? Är det bra eller dåligt?  // Lill

LÄS MER:  14 000

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Vad bestämmer ni (som ni inte borde)?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.