Annons

Vad är viktigast för dig?

I går var jag på ett snabbt besök på en av institutionerna på Göteborgs universitet och eftersom det var trettio år sedan jag var där senast, skrattade jag lite för mig själv när jag såg tavlan med alla porträttbilder på dem som arbetar där. För många av personerna kände jag igen, det var de lärare jag själv hade för trettio år sedan. Det är en lång tid på samma arbetsplats och säkerligen har de arbetat där ännu längre, eftersom jag inte minns dem som särskilt unga då för trettio år sedan heller (fast det klart, för trettio år sedan var jag lite drygt tjugo år och då är uppfattningen om andras åldrar lite snäv och möjligen ännu mer då än nu). Men oavsett. Rimligen har de gillat sina jobb och trivs fortfarande bra, det får vi utgå ifrån. Och faktum är att de gör ju de flesta, vilket kan vara bra att påminna sig om. Eftersom det oftast är de missnöjda som hörs, är det lätt att få för sig att de flesta går omkring och vantrivs på jobbet och så är det inte.

Efter mitt besök på universitetet funderade jag en stund på vad det är som gör att vi trivs på jobbet, vad det är som är viktigt för oss rent allmänt. Efter en stunds googlande och läsande, landade jag i att det handlar om det här, dvs för att trivas på jobbet vill ha det på följande sätt:

  • vi vill själva bestämma hur arbetsuppgifterna ska lösas, när de ska lösas och i vilken ordning de ska lösas
  • vi vill ha goda relationer till arbetskompisar, chefer och kunder (relationerna behöver inte nödvändigtvis vara snälla och vänliga, stimulerande relationer går också bra)
  • vi vill utvecklas och därför vill vi lära oss nya saker och få nya arbetsuppgifter
  • vi vill känna stolthet över oss själva och den bransch/företag vi arbetar i
LÄS MER:  Vad är det vi inte pratar om?

 

Eftersom vi människor är olika, är olika saker olika viktiga för oss. Precis som olika jobb innehåller olika möjligheter att erbjuda allt det här. Arbetar man på en snabbmatskedja, kan man t ex inte själv bestämma när man ska servera maten och heller inte i vilken ordning man ska utföra de olika tillagningsmomenten. Men så stannar inte folk särskilt länge i den typen av jobb, vilket heller inte arbetsgivarna i den branschen förväntar sig. Om man som arbetsgivare däremot har ambitionen att behålla sina medarbetare under en längre tid, då är det de här parametrarna man behöver titta på. Och när man gör det, ha med sig att vi alla är olika. För en del är relationerna viktigast, för andra kan det vara den personliga utvecklingen eller något annat.

Om det här låter rimligt, är frågan alltså hur man organiserar t ex en hemtjänstverksamhet eller arbetet på ett särskilt boende på ett sådant sätt att medarbetarnas lite olika behov kan tillfredsställas på lite olika sätt.

Vet du förresten vad som är viktigast för dig?

Ha det gott! // Lill

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Vad är viktigast för dig?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.