Annons

Vad är egentligen en guldkant?

När jag var på middag för ett tag sedan, hamnade jag bredvid en kvinna som jag aldrig tidigare träffat och som det är ibland när man träffar nya människor, blir det intressanta samtal. Så blev det den här kvällen och bl a så pratade vi om guldkanter. Hon berättade att hon arbetar på ett äldreboende och att de som arbetar där ibland låter de äldre vara med och laga mat. ”Det sätter lite guldkant på deras liv”, sa hon och så var det samtalet igång. För jag protesterade och sa att det knappast kan ses som en guldkant, att få vara med och laga maten som man ska äta. Jag säger inte att jag har rätt, men vad är egentligen en guldkant? Det pratas ofta om guldkanter i äldreomsorgen, men vad kokar det ned till? Om man tycker om att laga mat och råkar bo på ett ställe där det lagas mat varje dag, borde det inte då vara en självklarhet att man får vara med och laga maten så ofta man vill och orkar. Utan att det ska ses som något särskilt, som en guldkant.

Vi pratade vidare där vi satt vid middagsbordet och vi var helt överens om att alla inte har samma guldkanter. Vad jag tycker om och vad som känns extra och speciellt för mig, det beror på hur jag har levt mitt liv. Samma sak för alla andra. Det vi inte var överens om, var snarare var gränsen går mellan att något ska vara givet och att något ska erbjudas om en guldkant, t ex att få vara med och laga sin mat. Har vi gjort om självklarheter till guldkanter?

LÄS MER:  "Säg till om det är något ni behöver hjälp med"

Vad säger ni? Vad är egentligen en guldkant?

// Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Vad är egentligen en guldkant?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.