Annons

Utveckling är idéer som parar sig

Först vill jag säga tack till alla er som den senaste veckan lämnat förslag på ord, som skulle kunna användas som ledord för en ännu bättre äldreomsorg. Poängen var att hitta det där enda ordet, bestämma sig för vad det betyder och sedan låta det styra arbetsmetoder, strukturer och bemötande – ja, det mesta som görs i äldreomsorgen. Precis som Essunga kommun gjorde när man på allvar bestämde sig för att höja skolelevernas resultat. För dem var ordet ”kunskap” och så fokuserade man på det. Och det gick alldeles strålande. En del av er som deltagit i diskussionen har sagt att det nog är svårt att hålla sig till enbart ett ledord, att det behövs flera. Själv är jag inte säker på det. Ur det perspektivet ser jag ingen skillnad på verksamheten i skolan och den i äldreomsorgen, snarare likheter. Men jag kan ha fel. Vi återkommer till det där med ledord vid ett senare tillfälle. Nu skulle jag istället vilja prata om kraften i idéer. Om idéer som har sex med varandra. Jag har nämligen varit på en föreläsning idag.

Föreläsaren, jag minns inte riktigt hur han titulerade sig, möjligen som trendspanare, något sådant, pratade om att utveckling sker när två eller fler idéer har sex med varandra, parar sig med andra ord, det var så han sa. Han uttryckte sig förhållandevis spetsigt, men det han sa gäller definitivt även i äldreomsorgen, även om vi kan behöva tänka till lite. För sammanfattningsvis sa han så här om idéer och utveckling: 1. Gör oväntade kopplingar; saker som vanligtvis inte brukar hänga ihop eller göras ihop kan tillsammans bli oväntat bra. 2. Experimentera; prova att göra på helt andra sätt än ni tidigare gjort, och då menade han HELT andra sätt. 3. Använd misslyckanden; ibland går det åt pipan och fungerar inte alls, men istället för att bestämma sig för att aldrig mera göra så, kan man fundera på om det räcker att göra några smärre förändringar, principen kan ju ändå vara bra. 4. Var tålmodig; förändring tar tid, håll ut – ”Om man planterar ett frö gräver man inte upp det varje dag för att se om det växer”. Utifrån hans råd är det alltså idiotiskt att säga ”det där har vi gjort förut och det fungerade inte”. För idén kan vara bra ändå, den behöver bara para sig med en ny idé.

LÄS MER:  Vad är poängen med semester?

Jadå, det finns massor av trendspanare, eller vad han nu kallade sig för, som åker runt och säger en massa spännande och ibland kloka saker, mycket har vi redan hört. Men precis som med idéer så slår det de säger ibland plötsligt rot, hakar tag i något som inte fanns där sist man hörde det. Det gäller åtminstone mig. Och därför undrar jag hur ni har det med idéerna, de där som kan leda till utveckling. Jag vet ju att ni har massor och att många av dem faktiskt fungerar. Fast jag misstänker också att det finns en hel del som ni försökt med, men av någon anledning inte rott iland. Kanske var det inte själva idén det var fel på, kanske behöver den bara en ny idé att para sig med. Och kanske finns den där idépartnern någon annanstans. Har ni något ni tror i grunden skulle vara bra för äldreomsorgen men som ni inte riktigt fått snurr på? Dela gärna med er. Gör det. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

9 Comments on "Utveckling är idéer som parar sig"

 1. Lotta enhetschef | 9 februari, 2011 kl. 19:41 | Svara

  Intressant det där om något man hört tidigare helt plötsligt landar i kropp och själ… Jag ska erkänna att min första tanke är att det som står skrivet inte har med oss som jobbar i äldreomsorgen att göra för vi jobbar med MÄNNISKOR. Men jag ska inte sticka under stolen med att det kan gälla oss ändå jag tänker kanske inte bara ”outside the Box”. Jag behöver tänka lite till på det…

 2. Förstår inte riktigt vad du menar…

 3. Jag tycker att det är så spännande när man diskuterar en idé med en person som verkligen nappar på idén men ”möblerar” om den lite. Idén bollas fram och tillbaka. Det är så inspirerande. Den värsta inspirationsdödaren är meningar som: ”det finns inga pengar”, ”det kommer aldrig att gå”, ”det har vi provat förr”. Även om en idé är helt orealistisk till en början så tror jag att i själva tankeverksamheten, i den roliga känslan att komma på något nytt så är uppmuntran den bästa bränslen. Att känna att man gör något bra, utvecklande, viktigt, inte slöseri med tid för att ekonomin inte kommer att hålla. Bara man får tänka lite till innan man blir stoppad i början.

 4. Inger-Lill, biståndshandläggare | 10 februari, 2011 kl. 08:49 | Svara

  Ang ledord i äldreomsorgen. Tänker spontant på Kaj Pollaks bok, ”Att välja glädje”. Hans föreläsning i samma ämne satte positiva spår och är ett ledord i mitt eget liv. En äldreomsorg som ”Väljer glädjen” kan bara bli bra för alla, även för personalen. Allt blir så mycket lättare med denna attityd.

 5. Tack Tina nu förstår jag lite bättre. Lill du brukar vara tydlig men den här gången var jag inte med på tåget.

 6. Ber om ursäkt för min otydlighet, jag blev definitivt upplyft av Trendspanaren, men möjligen lite luddig. Vad jag menar är helt enkelt det som Tina beskriver, att möblera om lite. Det behöver inte vara idén i sig det är fel på. Trendspanaren berättade t ex om Nespresso-kaffemaskinerna, som uppfanns redan på 70-talet. Ingen har dock varit intresserade av dem förr än nu. Tålamod handlade det om i det fallet. Det som stärker mig i hans resonemang är det där med att inte tänka ”det där har vi redan provat och det gick minsann inte så bra”, vilket vi väl alla har hört till leda och kanske tom hasplar ur oss själva. Det där som inte fungerade kan ju i själva verket vara en strålande idé, om man vrider lite på det. Trendspanaren pratade dessutom om att ”borra efter idéer, borra i folks huvuden”, är betydligt lönsammare på sikt än att borra efter olja eller gas, och det behöver vi ta till oss på allvar, tror jag. Han citerade även Bill Clinton, som tydligen sagt: ”Man vet att man har utvecklats när problemen är nya”. Är det inte strålande så säg? // Lill

 7. Det finns en mängd enheter eller vårdinrättningar som har lyckats kolossalt bra med vården och dom har lyckats på grund av att dom anammat så gott som alla ”ledord” som nu finns föreslagna på Lills blogg! Ett väldigt litet fåtal enheter har inte lyckats till 100% och det finns det orsak till som inte ska nämnas här i skrift! Mycket sällan är det ”enhetschefens fel om något går snett i verksamheten. Det finns många faktorer till att en del enheter lyckas så bra och då är det på sin plats att utvärdera dessa enheter och dra lärdom därav!

 8. Gunnar Brolin, det är befriande att läsa det du skriver. Allt som oftast sägs att det handlar om ledarskapet, vad det än gäller. Ledarskap är viktigt men vi ledare behöver bra förutsättningar för att utöva ett bra ledarskap och det har vi inte alltid.

 9. Ett naturligt ledord, lika som kunskap är i skolan, är OMSORG. Ordet omsorg som vi alltid ska tänka när vi träffar och bemöter ALLA människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.