Annons

Utan misstag ingen utveckling

Välfärdsteknologi. Välfärdsteknik. E-hälsa. Begreppen är flera och de betyder inte alltid samma sak, men ni förstår vad jag menar. Den där tekniken, som vi vet är en del av framtidens äldreomsorg, men vars utveckling inte riktigt vill ta fart.

Nyligen lämnade SICS Swedish ICT, det är en forskargrupp, en rapport till Socialstyrelsen om nuläget i Sverige när det gäller välfärdsteknik. I den skriver forskarna om att det finns en tydlig konsensus i kommunerna om att digitala omsorgstjänster kan leda till besparingar, och att man i kommunerna är fullt medvetna om att det finns en stor mängd tekniska tjänster tillgängliga på marknaden. Frågan är bara varför utvecklingen går så långsamt, undrar forskarna.

Det finns naturligtvis inte bara ett svar på den frågan, men en anledning är säkert bristande kunskap, och inte minst att man i äldreomsorgen saknar tydliga bilder av hur man ska gå till väga. Vad ska prioriteras först? Vilka tjänster ger s a s mest tillbaka?

Själv tror jag att kommunerna behöver tänka till när det gäller kompetensen i äldreomsorgen. Det kanske inte är samma personer som är bra på organisation, ledarskap eller omsorg, som också är duktiga på inom IT-området. Eller ens tänker på IT som en möjlighet. Sådana personer kommer att finnas framöver, det är jag helt övertygad om, men idag tror jag inte att de vimlar av dem. Därför behövs nog också särskilda befattningar, särskilda personer som kan tillföra den kunskapen. Nya yrkesgrupper med andra ord.

Det vore intressant att veta hur ni ute i äldreomsorgen i landet agerar kring just kompetensfrågan. Söker ni aktivt människor med IT-kompetens till era verksamheter i äldreomsorgen?  Kallar ni de tjänsterna för något särskilt?  Berätta gärna hur ni tänker och gör. Var generös med både positiva erfarenheter och misstag ni begått. Glöm inte misstagen. Av misstag finns lika mycket att lära som av goda exempel. Utan misstag ingen utveckling.

LÄS MER:  En krukväxt i fönstret

Ha det gott! // Lill

Bli den första att lämna en kommenter på "Utan misstag ingen utveckling"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.