Annons

Utan handling ingen förvandling

Den här sommaren har jag till stora delar tillbringat i USA, och bortsett från att det varit en härlig semester så har jag funderat på amerikaner och den kultur som de tillsammans skapar. Inte minst på deras tro om att det mesta är möjligt. Det som krävs, för att ta sig dit man vill, är helt enkelt en konkret handlingsplan och att man ser till att följa den. Gå bara in i en amerikansk bokhandel och titta. Tusentals böcker om hur du tar dig dit du vill. ”Så här blir du chef”, ”10 steg till ett hälsosammare liv”, ”Hitta en man/kvinna på 30 dagar”, ”Det går att bli rik. Så här gör du”. Alltsammans titlar som vi svenskar tenderar att fnissa eller fnysa åt. Vi säger att livet inte är så enkelt, att det finns omständigheter som gör att det inte går och inte minst att det är andra som bestämmer. Och så kan man ju tänka om man vill. Fast då får man också leva med att det inte händer, det där som man vill, och leva med att man inte ens försökt.

I det här nyhetsbrevet fokuserar vi i första hand på den svenska äldreomsorgen, och även om den betraktas som en av världens bästa, finns mycket som kan bli bättre. Det vet både ni och vi, och det är vad många av er dagligen ägnar er åt i ert arbete. Med ett väldigt gott resultat. För oavsett hur kritisk eller gnällig (ja, det är skillnad på att vara kritisk och gnällig) man väljer att vara, blir äldreomsorgen bättre och bättre. Det var inte bättre förr.

LÄS MER:  Testande kvinnor

Förbättringar, och därmed förändringar, händer inte bara, de kräver handling. Och det är dit jag vill komma. Jag har alltid trott att det mesta (eller åtminstone väldigt mycket) är möjligt. Skillnaden mot förr, då jag trodde att det jag ville skulle falla på plats mer eller mindre av sig självt, är att jag vet att det behövs en plan och att det krävs handling. För ingen förvandling utan handling. Det gäller i yrkeslivet som i privatlivet.

En handlingsplan är ingen garanti, det kan gå åt pipan i alla fall. Det är inte säkert att handlingsplanen faktiskt leder till det man vill och omständigheter kan förändras och livet i sig kan utsätta en för sådan man inte räknat med (dessutom är faktiskt inte allt möjligt). Men handlingsplanen är i de allra flesta fall en förutsättning. För vill du något måste du agera. Agerar du slumpmässigt landar du någon annanstans än där du ville (vilket i och för sig kan vara trevligt i vissa sammanhang men inte om du har ett specifikt mål). Att säga att man vill något utan att agera är väl egentligen mest att likna vid dagdrömmeri.

Alla ni som vill göra äldreomsorgen ännu bättre (vårdpersonal, chefer, biståndshandläggare, anhöriga, politiker, äldre människor själva och andra), och som har en tydlig handlingsplan, har ni lust att dela med er av den? Berätta vad det är ni vill uppnå och hur ni ska gå till väga. För inte bara kan vi inspireras av varandra, vi kan även ge varandra feedback och inte minst peppa varandra. Så skriv i kommentatorsfältet eller skicka ett mejl och berätta. Pepp till er!

LÄS MER:  Schemaläggning då och nu

Ha det gott! // Lill, lill(a)minsektor.se

 

1 Comment on "Utan handling ingen förvandling"

  1. Bra med uppmuntran. Jag har sänt ett mail direkt till dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.