Annons

Tvärt om eller tvärt om

”Vi föds som original och dör som kopior.” Har ni hört det uttrycket? Jo, jo – skulle tro det. Men har ni hört det här då? ”Vi föds som kopior och dör som original”? Tvärtom. Är ni med? Båda påståendena sägs oftast sakligt och med förnuftiga röster. Så brukar de som lyssnar nickande instämma. Jag menar, oavsett variant. Och varje gång säger jag, mer eller mindre reflexmässigt och möjligen obstinat ”men är det inte precis tvärt om?”. Jag menar, jag säger det oavsett vilket av alternativen jag hört.  

Men hur är det då? Blir vi mer och mer olika ju äldre vi blir? Odlar vi själens trädgård och vågar vara den där vi långt där inne tror att vi är? Tillåter oss själva att sticka ut och att inte bry oss så mycket om vad andra tycker? Eller är det – tvärt om? Att vi med åren inser att vi människor är ganska lika och förlikar oss med det och känner ett allt mindre behov av att vara speciella eller att se oss som unika.

Om man ska generalisera menar jag. Vad tycker ni? //Lill

LÄS MER:  De 7 vanorna

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

6 Comments on "Tvärt om eller tvärt om"

  1. Gunnar Brolin | 7 april, 2011 kl. 05:59 | Svara

    Jag tror, förresten jag är säker på att vi ändrar personlighet och karaktär många gånger under ett långt liv. Vi föds till kopior, vi är kopior långt upp i den aktiva åldern, men förändras sakteliga till att bli orginal som står för egna tankar och blir mindre o mindre rädd för vad andra tycker och tänker. Denna orginalitet ökar och kulminerar strax innan vi inte längre klarar av att sköta oss själva. Och tyvärr återgår vi då till att bli kopior.

  2. Jag tror nyckelordet är självförtroendet. Stärkt självförtroende skapar egna individer, svagt själförtroende formas gärna av andra. Självförtroendet kan vara stärkare och svagare under olika perioder i livet, vilket kan bero på så många faktorer av vad livet har att servera. Det tror jag formar människan.

  3. Om man generaliserar… Ja, då är vi väl alla kopior av varandra. Så jag tycker inte man ska generalisera.

  4. Mari Lindberg | 7 april, 2011 kl. 09:23 | Svara

    Livet är en berg- och dalbana på många sätt och turerna varierar lika mycket som det finns människor. Vi inspireras av andra och tar till oss det som känns bra så det blir vårt eget i olika hög grad. Själv känner jag mig som både kopia och orginal, och visst, mycket beror på självförtroendet och vad livet bjuder.

  5. Vi föds unika och dör som unika människor. Det är säkert därför som du kan ändra på uttalandet oavsett hur det uttrycks som.

  6. Vi är alla orginal, var och en har sin egen historia men vi har ändå mycket gemensamt och är mycket mer lika än vi tror men kopior det är vi endast om vi blivit klonade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.