Annons

Trygg positionering vid sittande


-annons- Att förhindra framåtglidning vid sittande är ett vanligt bekymmer. Den som har suttit länge tenderar att förr eller senare kana fram.

Ett korrekt utvalt och placerat stöd förhindrar inte bara den sittande från att kana fram utan underlättar även aktiviteter och kommunikation.  Ett välbalanserat sittande är helt avgörande för bra funktion.

HEA har länge arbetat med positionering vid sittande och vi har erfarenhet av olika lösningar.

Hur ska man då välja rätt stöd? Vi har samlat några vanliga frågor och försöker besvara dem!

1. Jag har en dam som alltid bär kjol/klänning. Hur positionerar jag henne bäst i en fåtölj/rullstol?
• Det positioneringsstöd som minst kommer i vägen för den typen av klädsel är våra höftbälten. De är stoppade, formsydda och kan sitta tätt och samtidigt vara bekväma.

2. Jag har en man som sparkar sig fram i rullstol på avdelningen men det gör också att han glider fram i rullstolen och riskerar falla ur. Hur kan vi positionera honom utan att ta ifrån möjligheten till aktivering?
• Bodypoint Bensele är en tvådelad sele som kan positionera ena sida av bäckenet/benet. Det är bäckenet som ska stödjas här men ändå tillåtas rörelse. Att rikta in sig på den sida av bäckenet som minst aktiv kan ge nödvändigt stöd och samtidigt tillåta rörelsen för att ta sig fram.
3. Vi har en sk. ”utbrytarkung” som tar sig ur alla bälten och selar. Han kan inte längre gå så det är stor risk för skada om han knäpper upp ett bälte. Vad göra?
• En vanlig situation! I första hand rekommenderar vi alternativ till bälten eftersom det inte nödvändigtvis rör sig om positionering. Avledning och aktivering i första hand, positionering i andra hand. I vårt sortiment av bälten och selar finns svåröppnade alternativ som komplement där det utgör en fara för den sittande att själv öppna hjälpmedlet. Fråga efter säkerhetslock till höftbälte eller vår nya sittsele med säkerhetsband.

Se våra positioneringslösningar i vår produktkatalog: http://katalog.heamedical.se/sv/category/40/positionering

Med vänlig hälsning
Noelle Madsen
Marknadsansvarig, HEA Medical.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Trygg positionering vid sittande"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.