Annons

Tre stora tidstjuvar i äldreomsorgen: resor, rapportering och administration

Till höger står Johanna Lethin Jacobson, som är affärsansvarig på Tieto Healthcare & Welfare. Tieto är också ett av de företag som det är kul att träffa på äldreomsorgsmässor och jag pumpade henne på information när vi träffades på Elmia i Jönköping i förra veckan . Johanna och Tieto gillar verkligen teknik (det gör jag med) och att utveckla system, metoder och verktyg för att äldreomsorgen ska kunna bli ännu bättre. De har ju bl a utvecklat en handdator för dokumentation och planering och nu fyller de den med andra smarta tjänster, bl a nycklar. Ja, handdatorn, som naturligtvis även är en telefon, är kopplad till särskilda nyckelfria lås och på så vis fungerar handdatorn som en nyckel. Just den tjänsten erbjuder de i samarbete med Phoniro.

Nu har Tieto inlett ett samarbete med Kvalitid, som är ett analysverktyg för att ta reda på hur man bäst organiserar och arbetar för att det ska bli så mycket tid som möjligt över för vårdtagare, de äldre. Det är ju ändå för deras skull som äldreomsorgen finns till.

När jag pratade med Tony Högnelid, han arbetar med just Kvalitid, och frågade vilka de största tidstjuvarna brukar vara så sa han att det brukar handla om 1. restider (det går oftast att planera restiderna mellan vårdtagarna på ett bättre sätt), 2. rapportering (det går oftast att förlägga rapportering till tider på dygnet då vårdtagarna behöver personalen något mindre, det är inte säkert att hela personalstyrkan behöver höra hela rapporteringen osv – här finns mycket att göra), 3. administration (många gånger går det att effektivisera administrationen – här menar han dock inte den dokumentation som har direkt med vårdtagarna att göra, utan snarare sådant som schemaläggning, beställningar mm). Han hade mycket klokt att säga, Tony Högnelid. Och allt det här går att göra med hjälp av Teknik som Tieto erbjuder.

Min personliga utgångspunkt är att allt alltid går att göra bättre. Vad tror du? Finns det fortfarande möjligheter att effektivisera där du arbetar? Och på så sätt få mer tid över till de äldre?.// Lill

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Tre stora tidstjuvar i äldreomsorgen: resor, rapportering och administration"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.