Annons

TENA och Tre Stiftelser på inkontinenskonferens i Prag

Monica Berglund, VD Tre Stiftelser

Det här är Monica Berglund. Hon är direktör för Tre Stiftelser i Göteborg, som bedriver vård och omsorg av äldre, sjuka och funktionshindrade. Härom veckan var Monica Berglund i Prag för att vara med på Global Forum on Incontinence, en internationell konferens om inkontinens. Jag kontaktade Monica för att få veta lite mer om konferensen och om hur de själva arbetar med inkontinensfrågan på Tre Stiflelser. //Lill

Varför åkte du till Global Forum on Incontinence?
Jag tyckte att det var ett utmärkt tillfälle att fördjupa mina kunskaper om inkontinens samt att bli uppdaterad om ny forskning och utveckling inom detta område. Inkontinens är ett stort problem inom äldreomsorgen – som påverkar att livskvalitet för många äldre – och ofta ett område som inte ”tas på allvar”, många av de som har inkontinensproblem är inte utredda och erbjuds därmed inte heller rätt inkontinensskydd.  
Största lärdomen du tar med dig därifrån?
Att det är otroligt många människor i alla åldrar som lider av inkontinens. Man skäms ofta över att det är så och tar inte upp det med sin läkare, vilket gör att lidandet blir värre. Att vi inom all form av vård behöver bli bättre på att ställa frågor om läckage, utreda varför man läcker samt kunna erbjuda rätt skydd. Att det går att ”träna” och minska frekvensen med läckage om man arbetar systematiskt med frågan.

Vad är du mest nöjd med när det gäller ert arbete med inkontinens på Tre Stiftelser?
Att vi jobbar aktivt med inkontinensvården. Vi jobbar med olika utvecklingsråd som alltid leds av enhetschef, i råden ingår en ssk, en undersköterska, en representant för rehab. De som ingår i råden ska ha en formell specialistutbildning eller reell kompetens och mycket erfarenhet, då vi inte har så många usk och ssk med specialistutbildningar ännu. Råden ska jobba med utveckling och utbilda ombud inom sitt område.

Vi startat ett inkontinensråd på Tre Stiftelser för utveckling av inkontinensvården. Vi mäter regelbundet antal personer med inkontinens, om inkontinensutredning är genomförd, antal UVI. Målet är att våra ssk ska ha inkontinensutbildning och förskrivningsrätt, vilket inte alla har idag, däremot kommer alla ssk att få grundutbildning av Inkontinenscentrum under hösten. Vi samarbetar med Inkontinenscentrum och Tena, som också utbildar medarbetarna om deras produkter.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "TENA och Tre Stiftelser på inkontinenskonferens i Prag"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.