Annons

Tips på hur man enkelt gör det trevligt på äldreboenden

Jane Lindell Ljunggren heter hon och driver demensboendet Hattstugan på Gotland där man målmedvetet arbetar med värdegrundsfrågor. 2007 utsågs Hattstugan till Sveriges bästa demensboende av Demensförbundet. Jane är en omtyckt och ofta anlitad föreläsare.

Här på Äldreomsorgsbloggen och i Min Sektors nyhetsbrev kommer hon att fylla på med enkla och användbara tips hur man kan göra livet trevligt och behagligt för både personal och boende.

DUKA EXTRA FINT OCH SITT NER TILLS ALLA ÄR KLARA

Ofta diskuteras hur oroligt det är kring måltiderna.Att de boende vill gå iväg osv och hur svårt de har att förstå situationen. Hos oss har vi det nästan tvärtom – vi sitter för länge, om man nu kan det. Vi har erfarenhet av att när det är snyggt och fint och dukat med servetter, dukar, blommor, olika färg på porslinet, glas på fot osv där det behövs – så sitter man längre ner och trivs.

På helgerna har vi alltid glas på fot och haklappar är förbjudna hos oss. Vi har tyg/pappers servetter i fina färger, fina förkläden sydda i vaxat tyg (typ tunt vaxdukstyg) och att personal sitter med så blir det en helt annan känsla. Detta har egentligen alla förstått men ändå svårt att få till. Våra måltider håller på i cirka 1-1,5 timme och det är så lugnt och harmoniskt. Ingen får stå och diska och röja medan de äter eller innan alla är klara och personalen sitter kvar till alla vid bordet är klara. Vi har personal vid varje bord även om det i perioder skulle gå att några sitter själva.

Så en uppmaning till alla, duka ”extra”fint vikta färgade servetter, dukar osv och se och dokumentera det ni ser som skillnader i måltiderna mot vad ni annars gör. Ni får garanterat en positiv upplevelse.

LÄSSTUNDER MED LÄTTLÄSTA BÖCKER
Tips om är att titta i ex Centrum för Lättläst utbud av böcker. Det finns så mycket bra böcker av alla de slag och innehåll som passar så bra att läsa för äldre och personer med demens. De är skrivna med ett enklare språk och har en bra ”melodi” som är lättare att läsa högt och spänningen är lika bra.

Vi har nu läst under ca 2års tid böcker från deras utbud och vi har mycket bra erfarenhet. Dessa finns ofta att låna på biblioteken och man kan gå in på www.lattlast.se och beställa boktidning kolla utbudet osv. men några favoriter är bla ”En Naken karl” (finns 3olika i serien) av Johan Werkmäster samt ”Den öppna gylfen” av bla Per Gustavsson. De är så dråpligt roliga och går verkligen hem bland alla. Man skrattar så tårarna rinner.

Så läs, det finns många stunder under dagen som man kan fånga med högläsning, det är bättre än TV och på eftermiddan när det är personalbyte kan det ofta bli lite oro och om man då sätter sig ner och läser så garanterar vi att ni har lugnt hela kvällen.

FOTBAD
Ett tips som är bra vid tillfällen då någon är orolig och vandrar runt eller har svårt att varva ner då tycker vi att det är ett gyllene tillfälle att sätta personen i fråga i ett skönt fotbad. En personal eller en medboende kan gärna ansluta och också sitta i fotbad så man får sällskap. Man ska aldrig behöva sitta ensamma någonsin!
Ta då tillfället i akt att också läsa en stund – det ger en sån go stund då personen kanske sitter 5-10 min som annars inte sitter ner eller finner ro. Det är lite motsträvigt att smita från detta sköna. Vi har så många gånger praktiserat detta då inget annat ”hjälpt” och det funkar.

GÖR NÅT TREVLIGT PÅ FÖRMIDDAGARNA
”Att dammsuga på förmiddagen undviker vi. Det är den bästa vakna tid våra pensionärer/boenden har och det vill inte vi förstöra med att dammsuga. Vi umgås istället. Då har vi gruppaktiviteter, högläsning, promenader och annat som våra pensionärer vill göra. Dammsugaren tar någon av oss på eftermiddagen då det finns en lucka. Sen har vi bra aktiviteter mellan 15-17 också så att inte pensionärerna bara sitter av tiden då vi byter personal för kvällen. Det finns många stunder på dagen att ta väl vara på, det behöver inte vara så långt / mycket bara ngn sitter ner och finns tillsammans så påverkar det vakenhet, delaktighet och minskar oron.

Hälsningar Jane

Bli den första att lämna en kommenter på "Tips på hur man enkelt gör det trevligt på äldreboenden"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.