Annons

Tillhör du de fantastiska?

När jag gick på högstadiet och då och då var missnöjd med någon lärare och jag beklagade mig inför mina föräldrar, fick jag alltid till svar ”ja, ja – det finns bra lärare och så finns det dåliga lärare, precis som det finns bra läkare och dåliga läkare”. Det där tyckte jag var ganska konstigt, att man (oklart vem) kunde tillåta något sådant, i synnerhet när det gällde något så viktigt som lärare. Hur var det möjligt? Upprörd brukade jag bli.

Som vuxen blir jag inte längre upprörd. Tänker att det är så det är. Oavsett vilka yrkesgrupper det gäller, finns det de som gör ett fantastiskt jobb, de som gör ett helt ok jobb och de som gör ett sämre, ibland tom riktigt dåligt jobb. Jag vet ju också att det där, åtminstone till viss del, går att förändra. Åtminstone vill jag tro det. Inte heller tror jag mig själv om att tillhöra de fantastiska. Ibland kanske, men inte mer än så. ”Good enough” är ett uttryck jag tidigare avskydde, men som jag idag förlikat mig med. Inte av uppgivenhet, mer som ett konstaterande.

Men så läste jag om en amerikansk undersökning, vad jag förstår en ganska omfattande sådan, och i den hade forskarna delat upp oss som jobbar i tre grupper. De engagerade, de oengagerade och de aktivt oengagerade. De engagerade (29%) är sådana som är passionerade och fulla med idéer. Det är den gruppen som driver verksamheten framåt. Nästa grupp, de oengagerade (56%) är de som gör det de ska. Utan liv och lust visserligen, men jobbet blir gjort. Och så de aktivt oengagerade (15%), en spännande grupp. För de är inte bara oengagerade, de är oengagerade på ett engagerat sätt. De förstör helt enkelt.

LÄS MER:  "Jag jobbar på äldris"

Nu kan man ju dela upp folk i vilka grupper som helst, och det är för den delen inte säkert att en svensk undersökning, gjord i Sverige, skulle komma fram till samma sak. Det kan väl vara både bättre och sämre här. Men vad jag mest funderar på, om jag utgår från att det åtminstone på ett ungefär ser ut så här på en vanlig svensk arbetsplats, är om människor är medvetna om vilken grupp de tillhör. Vet vi det? Vet du det? // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

5 Comments on "Tillhör du de fantastiska?"

  1. Lite gråskalor finns det allt. Eller att vi kan pendla mellan grupperna i olika frågor under perioder och på arbetsplatsen. Det intressanta är ju vad som ger skillnaden i såfall. Och vad gör oss till engagerade medarbetar så fler kan hamna på den sidan…

  2. Jag hade en tid en bild på ett tåg där det talades om en tredje del som genast hoppar på utan att ta reda på vart tåget är på väg. En del går ombord i tid utan så mycket väsen och har full koll på vart de ska. Och så en tredjedel som trilskas och kräver väldigt mycket resurser för att komma med och får plockas upp på nästa station. Känner ni igen det?

  3. Tågbilden var härlig. Jag tillhör nog de där som hoppar på på vinst och förlust och i värsta fall får hoppa av och lifta tillbaka. Hellre försöka hoppa på än bli stående kvar på stationen när tåget gått. Ibland hamnar man rätt och ibland fel vilket de som alltid går ombord i tid aldrig behöver uppleva. Å andra sidan hamnar vi entusiaster ibland på oväntat vackra platser helt utan att vi hade en färdig resplan:-)

  4. Hej Bodil! Jo tågmetaforen handlar i princip om samma sak. Jag skrev något om den för ett par år sedan. // Lill
    Är du snabb ombord på tåget eller vill du avvakta http://lill.aldrenytt.se/2008/12/r-du-snabb-ombord-p-tget.html

  5. Gunnar Brolin | 5 november, 2010 kl. 09:06 | Svara

    Att vara oengagerat engagerad, det är väl litet av att göra passivt motstånd och försöka få andra att göra likaledes?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.