Annons

TENA berättar om individuell inkontinensvård

Den som frågar får svar, och på mässor kan den som vill lära sig hur mycket som helst. Här sitter jag på Elmiamässan med Christer Gustafsson från TENA. Han berättade om TENAs individuella inkontinensvård, om hur viktigt det är att varje person får precis det inkontinensskydd som passar just henne eller honom. Alla är olika, det är utgångspunkten.

För att hitta just detta, rätt inkontinensskydd till rätt vårdtagare, använder sig TENA av 3 enkla steg:

1. Först görs en behovsinvetering, dvs en kartläggning av hur det ser ut i dagsläget. Hur ser arbetet med inkontinensvården ut på arbetsplatsen idag? Vad kan göras för att öka vårdtagarnas livskvalitet och minska personalens arbetsbelastning? Vilka kunskaper har personalen? Här görs en grundlig kartläggning med andra ord.

2. Steg 2 handlar om att kvalitetssäkra att rätt vårdtagare får rätt inkontinensskydd. Det gäller modell, storlek och uppsugning, men även rätt bytesrutiner. Återigen; alla är olika. I steg 2 ingår även att personalen får rätt utbildning, för kunskap är A och O när det gäller en modern inkontinensvård. Kunskap bidrar till att vårdtagaren mår bättre och får en bättre livskvalitet, och att personalens arbete blir enklare. Alla vinner på kunskap.

Christer Gustafsson berättade att Socialstyrelsen rekommenderar att man väger inkontinensskyddet när man provar ut rätt skydd till en person, och det är precis så TENA arbetar. Man tar alltså reda på hur mycket urin det handlar om, när på dygnet osv. Rent konkret går det till så att inkontinensskyddet vägs före och efter användning.

3. Det sista steget är att undersöka hur det gått. Har vårdtagaren fått det bättre? Hur fungerar personalens arbete jämfört med tidigare? Här finns många frågor att gå igenom. Dessutom följs mätbara fakta upp. Det kan handla om kostnader för inkontinensskydd, tvätt, arbetstid och andra saker som påverkar den totala kostnaden för inkontinensskydd.

Det här är en del av det som TENA kallar för modern inkontinensvård och modern är det onekligen. Jag minns när jag arbetade på vårdhem på åttiotalet. Då handlade det minsann inte om individuellt utprovade inkontinensskydd. Det fanns två olika storlekar att välja mellan. Punkt slut. Och självfallet läckte inkontinensskydden ofta. Idag handlar inkontinensvården om torra, säkra skydd och minimalt med läckage. Livskvalitet med andra ord. Tack för samtalet Christer! Jag lärde mig massor. // Lill

 

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "TENA berättar om individuell inkontinensvård"

  1. Grym kille :o) Så mycket kunskap!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.