Annons

Teknik för äldre: Nattlampa

Fallolyckor i hemmet är en av de vanligaste orsakerna att äldre skadas och behöver vård. Ofta händer olyckorna på natten när man ska gå på toaletten. Ett enkelt sätt att komma tillrätta med detta är nattlampor som kan sättas direkt i strömuttaget. El-lys är en av många på marknaden. Lampan aktiveras automatiskt på natten för att ge ledljus. Skulle strömmen försvinna tänds en ficklampa som sitter monterad i El-lys. Läs mer om nattlampan…

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Teknik för äldre: Nattlampa"

  1. Det är sällan en enskild orsak till att en fallolycka sker utan ofta finns det flera samverkande orsaker som exempelvis nedsatt syn, läkemedel, förändrad balans i kombination med miljömässiga faktorer som sladdar, möbler, belysning och mattor som medför snubbelrisk.

    Just belysning nattetid är något som kan göra att många fallolyckor kan undvikas och vi är därför glada att ni tar upp detta hos er på äldreomsorgsbloggen. Förutom detta exempel på lampa finns det även många andra bra nattlampor ute på marknaden bla hos Claes Ohlson.

    Många har även belysningen på i badrummet nattetid för att både vägen dit ska vara belyst och för att man ska hitta dit man är på väg.

    75 procent av skadorna bland äldre sker i hemmiljön. En kombination av olika förebyggande insatser är ofta a och o för att få en trygg och säker hemmiljö. Ofta är det inte så komplicerade insatser men de behöver uppmärksammas och ”det måste bli av”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.