Annons

TEKNIK FÖR ÄLDRE: Får anhörigvårdarna det teknikstöd de behöver?

Hälsohögskolan i Jönköping har frågat 368 anhörigvårdare om de tycker att de får det stöd de behöver för att klara vården av sina närstående på ett bra sätt. Dessutom har man frågat 332 arbetsterapeuter om de tycker att anhörigvårdarna får det stöd de behöver.  

Resultatet? Är anhöriga och arbetsterapeuter överens? Nej, det kan man inte säga att de är. Anhörigvårdarna uppfattade aktivitetsproblem hos den person de vårdari högre grad än arbetsterapeuterna i samtliga nio ICF-kategorier.  Det  innebär alltså att den vårdade personen har problem att utföra sina aktiviteter inom en stort antal områden och att arbetsterapeuterna inte ”ser” dessa problem i lika stor utsträckning som anhörigvårdarna.

Överhuvudtaget tycker anhörigvårdarna att de har ett större behov av stöd av olika slag än vad arbetsterapeuterna uppfattar att de har. Med ett undantag faktiskt. Arbetsterapeuterna uppfattar behovet av förflyttningshjälpmedel och hjälpmedel för personlig vård som större än det faktiskt är.  

Det här betyder, skriver Hälsohögskolan i Jönköping, att den information som ges till anhörigvårdare, om vilka hjälpmedel som finns, måste bli bättre.  Dessutom måste arbetsterapeuterna bli bättre på att följa upp det stöd som ordinerats.

Vill du veta mer om Hälsohögskolans studie? Kontakta Anita Björklund, universitetslektor, tel: 036-101000

 

Hälsohögskolan i Jönköping har fått ekonomiskt stöd från regeringsuppdraget Teknik för äldre för att genomföra undersökningen.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "TEKNIK FÖR ÄLDRE: Får anhörigvårdarna det teknikstöd de behöver?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.