Annons

Tecken på depression

150 000 äldre personer i Sverige lider av depression. Men trots att det är många och trots att en obehandlad depression kan få allvarliga konsekvenser, är det en relativt bortglömd grupp. Kunskapen om depressioner hos äldre är helt enkelt för dålig inom hälso- och sjukvården och risken är därför stor att sjukdomen inte upptäcks och därmed heller inte behandlas, vilket i sin tur försämrar livskvaliteten för den som drabbats. 

Det här berättade överläkaren och professorn Ingmar Skoog, när jag träffade honom under Almedalsveckan i Visby. När jag frågade honom om vad som behöver göras för att depressioner (och annan psykisk ohälsa) hos äldre ska upptäckas mer än idag, sa han att det viktigaste är att öka kunskapen om depressioner hos äldre och om hur tecken på depression kan se ut. För när fler lär sig se tecknen ökar chansen att den drabbade personen får träffa en läkare och få rätt behandling.

En del av er som läser det här, har redan den här kunskapen. Men för er som inte har det, kommer här en lista över nio tecken man ska vara uppmärksam på. Så här kan en depression visa sig:

1. Nedstämdhet
2. Minskat intresse eller minskade känslor
3. Aptitnedsättning
4. Sömnproblem
5. Psykomotorisk oro
6. Trötthet/energiförlust
7. Intellektuell påverkan/obeslutsamhet
8. Värdelöshetskänsla/skuldkänslor
9. Självmordstankar

De allra flesta äldre personer är inte deprimerade, det ska man komma ihåg. Men med tanke på att det ändå handlar om 150 000 personer, är det troligt att vi alla kommer i kontakt med personer som drabbats, och inte minst om man arbetar på ett särskilt boende eller i hemtjänsten. Så det skadar inte att vara lite uppmärksam. Med rätt behandling kan livet bli mycket bättre för ganska många äldre.

LÄS MER:  Ett värdelöst ord?

Ha det gott. Vi hörs! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Tecken på depression"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.