Annons

Tankar från vår Äldresamordnare Eva Nilsson-Bågenholm

Eva Nilsson-Bågenholm,
Äldresamordnare

Från Tunstallbloggen; 

För ett tag sedan var jag och lyssnade på Eva Nilsson-Bågenholm, Äldresaomrdnare. Hon är tillsatt av regeringen för att mellan år 2011- 2014 se över och förbättra äldreomsorgen i Sverige, då främst de mest sjuka äldre. 

Hon berättade intressanta saker och vad man tänker och har som mål med satsningen. Hon hoppas att det kommer att hända en hel del de närmaste åren. Vi blir fler som blir äldre (1,7 miljoner i Sverige är nu över 65 år) och framförallt många som fortfarande kommer att bo kvar och vårdas hemma. Några av de punkter som man kommer att satsa på är;
* Primärvården
* Vårdorganisationen som inte är byggd för äldres behov
* Läkemedelshanteringen
* Tand- och munvård
* Utbildningar till personalen
* IT system och dokumentation

Det där med IT system fastnade ju så klart jag för och det verkar vara något regeringen kommit fram till är viktigt att satsa på. Skall vi bo hemma längre – ja, då krävs ju att vi har möjligheter och teknik som kan hjälpa till. Logiskt!! Hon pratade om hur viktigt det är med allt från små tekniska lösningar i hemmet som underlättar för både de äldre, anhöriga och personalen och att dokumentationen görs mer digital, tillgänglig och lätthanterlig. Vi kommer bli så många som fortfarande vill och måste bo kvar hemma och därför får vi hitta de bästa lösningarna för att det skall fungera. 

Satsningen är på 4 miljarder (tidigare 3,75 miljarder) och för att få tillgång till pengarna kommer många av uppgifterna till kommuner och landsting att vara resultatbaserade, dvs det är först när man visat på resultaten som pengar delas ut. Smart!

Skall bli väldigt spännande att se vad de beslutar om att satsa 1,3 miljarder på 2012. I slutet av januari på den nationella konferensen får vi veta. Här kan du se och höra henne berätta om sina tankar hon har (från mars 2011) >>

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Tankar från vår Äldresamordnare Eva Nilsson-Bågenholm"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.