Annons

Tänka utanför boxen? Då ska du vara lite slö och dåsig.

Om ni ska tänka tankar ni vanligtvis inte tänker, ni vet det där vi kallar för att tänka-utanför-boxen, ska ni inte vara för koncentrerade eller fokuserade. Snarare tvärt om. Att vara lite slö och dåsig och låta tankarna komma och gå på ett mer eller mindre planlöst sätt, det är själva grunden för nya tankar, de där tankarna som vi knappt hinner tänka färdigt innan de har passerat och som ibland kräver ansträngning för att hitta tillbaka till och tänka vidare på. För mycket fokus och för stor koncentration gör snarare att hjärnan skärper till sig och sorterar bort sådant som uppfattas som irrelevant, vilket ju nya tankar lätt kan uppfattas som (av hjärnan). Semestern är därför en bra tid för att tänka (om man nu vill göra det).

Att det är på det viset finns det forskning som visar och ni är nog många som vet det av egen erfarenhet. Själv märker jag det dessutom på de mejl vi får från er läsare under semestern. För under semestern får vi fler mejl än annars och de är också mer reflekterande än under resten av året. Som om ni som skriver haft mer tid än vanligt på er att tänka och på att formulera er.

Först vill jag säga TACK till er som skriver. Ni ger oss kraft och inspiration och det är uppenbart att det finns många som, på olika sätt, vill vara med och utveckla äldreomsorgen. Men så vill jag också säga att vi inte har svar på en del av de frågor ni har, utan att de frågorna behöver ni vända er till någon företrädare i er kommun för att få svar på. Vi har inte svar på varför någon beviljas hemtjänst och någon annan inte får samma stöd, eller varför köerna till ett särskilt boende är så långa i vissa kommuner. Den typen av frågor. Inte heller står vi till svars för uttalanden som görs i artiklar, som vi publicerar länkar till. Vi förmedlar bara länkarna, så får ni i så fall vända er direkt till dem som uttalar sig.

LÄS MER:  Schemaläggning då och nu

När det sedan gäller det där med att tänka nya tankar, och att inte vara för koncentrerad och fokuserad när man gör det, är det nog något att tänka ett varv extra på. Själv går jag regelbundet på möten då det ska tänkas utanför boxen, men det är sällan de mötena lyfter. En anledning skulle ju faktiskt kunna vara att vi är allt för fokuserade på att göra just det. 

// Lill

Bli den första att lämna en kommenter på "Tänka utanför boxen? Då ska du vara lite slö och dåsig."

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.