Annons

Tänk 80/20

Det finns en regel som kallas för Paretoprincipen. Den går ut på att 20% av insatsen leder till 80% av resultatet. I väldigt många sammanhang. För en företagare gäller att 20% av kunderna står för 80% av intäkterna, eller att 20% av säljarna står för 80% av försäljningen, eller att 20% av marknadsföringen bidrar till 80% av försäljningen. Och det finns folk som menar att det här gäller i alla sammanhang. Inom vetenskap, i relationer och i alla branscher. Själv tycker jag tanken är intressant och har de senaste dagarna, sedan jag läst om principen, applicerat den i på det mesta, och nyfrälst som jag är i tanken (det kommer att gå över) tycker jag att den gäller.

Kan vi inte leka med tanken bara? Tänk på ditt eget jobb. Säg att du arbetar som chef. Då ger 20% av det du gör 80% av resultatet. 20% av dina medarbetar bidrar till 80% av resultatet i verksamheten. 20% av dina medarbetare tar 80% av din tid med personalen i anspråk. Tänk tanken. Tänk om det är så. Då gäller det att komma fram till vad de där 20% är – som ger 80% av resultatet. Och göra mer av det. Istället för att lägga tid på det andra som ändå inte ger någon större effekt.

Jobbar du direkt med vård och omsorg? Är det du som träffar brukarna varje dag? Beskriv då hur ditt huvudsakliga uppdrag ser ut. På riktigt. Är du anställd för att brukarna ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt? För att brukarna ska må bra? För att brukarna ska erbjudas ett så meningsfullt liv som möjligt. Har ni fått klara direktiv från era politiker? Har ni formulerat något mer konkret på just din arbetsplats? Och sedan. Utifrån det. Tänk. Vilka 20% av det du gör är det som ger 80% av resultatet? Går det att göra mer av det och mindre av det andra?

LÄS MER:  "Säg till om det är något ni behöver hjälp med"

Vilfredo Pareto var ekonom och italienare och levde för nästan hundra år sedan. Han studerade först fördelningen av samhällets resurser och kom fram till att 20% av befolkningen ägde 80% av alla tillgångar. Därefter kom han fram till att 80% av ärtorna i hans trädgård kom från 20% av plantorna och så fortsatte han att studera annat och kom fram till samma sak. Själv är jag som sagt fascinerad av tanken och gillar att leka med den. Om inte annat för att den faktiskt fått mig att se att jag borde göra mindre av en del jag ägnar rätt mycket tid åt på jobbet och mer av det som ger bra resultat. Och det gäller definitivt alla, på alla jobb. Om sedan 80/20 gäller på alla arbetsplatser vet jag inte. Men tänk om det är så. På ett ungefär i alla fall. Vad säger ni? Går det att känna igen? //Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

8 Comments on "Tänk 80/20"

 1. låter vettigt , detta ska jag se över för om det är så , innebär det att jag slösar bort min tid.
  Mycket intressant artikel

 2. Bra. Fokus på uppgiften 🙂
  Inte fika bort möten, eller skaffa för många grupper
  av alla möjliga ”kanske intresserade” minska ”oro och hjälp vad händer nu möten” till 20 så kanske man får ut 80 i steget innan.

 3. Christian Idström | 21 april, 2011 kl. 07:28 | Svara

  Låter vettigt. Låter bestickande. Låter.
  Men tänk om det är så att de 80 % trots allt måste finnas för att också de 20 % skall finnas?
  Om vi drar ner de 80 till 40, drar vi kanske ner de 20 till 10, och vad har vi då vunnit? Jag tror inte ett ögonblick på Pareto, och jag har hittills inte träffat på andra än just nyfrälsta, och naturligtvis också skrupellösa rationaliserings/effektiviseringskonsulter, som påstår att den kan tillämpas eller verifieras.
  Pareto bortser från det faktum att allt faktiskt hänger ihop, och att inget kan exkluderas utan att det märks någon annanstans. Detta skall dock inte förväxlas med att man alltid kan använda sina 100% på ett klokare och mer ändmålsenligt sätt, och på så vis åstadkomma kanske 120 eller 140% av det tidigare resultatet! Men det är en annan historia som vi kanske återkommer till.

 4. Spännande vision att applicera i arbete och vardag, men det gäller som sagt att komma fram till vad de där 20% består av för att fokusera rätt. Känner att jag slösar både tid och ord ibland. Klara direktiv saknas ofta liksom tydlig kommunikation. Bra frågor i artikeln!

 5. Mari Lindberg | 21 april, 2011 kl. 09:09 | Svara

  Spännande vision att applicera i arbete och vardag, men det gäller som sagt att komma fram till vad de där 20% består av för att fokusera rätt. Känner att jag slösar både tid och ord ibland. Klara direktiv saknas ofta liksom tydlig kommunikation. Bra frågor i artikeln!

 6. Siffran kan vara 90/10 eller 70/30, men visst är det så att det bara är en liten andel av det vi gör på jobbet som ger effekt. Inte minst är det viktigt att vara klar över viken effekt man vill se. Det slarvas det med.

 7. Hei! Så fin side du har! Deilig å få trent og vært med felimian :)Ha en fin dag!

 8. admin skeivrr:Gott nytt år på er alla i Terjärv! Ni får komma och inspektera nån dag, LIVE!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.