Annons

Ta det varligt med varandra

Hej alla ni som tar hand om och vårdar och skyddar de äldre som inte klarar sig själva och som ju är de som är i störst behov av skydd just nu! Att skydda äldre personer från att bli virussmittade har högsta prioritet, det är ni alla medvetna om. Däremot är det inte givet att alla äldre själva tänker så. Eller snarare, det är inte givet att alla över 70 år ser sig själva som ”äldre”, någon sådan kronologisk åldersgräns har ju knappast funnits tidigare. Inte förrän nu, när Folkhälsomyndigheten så utan tvekan kallar alla över sjuttio för ”äldre”.

I går intervjuades jag av lokalradion och pratade då om vikten av att äldre gör vad de kan för att skydda sig själva och att vi andra, som inte passerat det magiska sjuttiostrecket, gör vad vi kan för att hjälpa till med det. Inte minst hjälper till med att se till att äldre inte behöver befinna sig i folksamlingar av olika slag, där de kan bli smittade. Affärer, restauranger och vad det nu kan vara. Några timmar efter den direktsända radiointervjun gick jag för att köpa hämtmat på en restaurang och där träffade jag en grupp personer i åttioårsåldern, som satt vid ett bord och åt lunch. Några av dem hojtade att de hört mig på radion och sa att de tyckte att jag sagt så bra saker. Jag tackade för det, men påpekade också lite försiktigt att jag bl a sagt att det är viktigt för äldre att hålla sig borta från t ex restauranger. När jag sagt det, skrattade alla gott och sa att de inte känner sig som äldre och att ålder bara är ett nummer.

LÄS MER:  Hänger det på motivationen?

Visst, man kan väl ha åsikter om att människor inte tar det ansvar våra myndigheter säger att vi sak ta, men man ska akta sig för att döma. Vi lever i ett fritt samhälle och vi ska komma ihåg att bara till för ett par veckor sedan, tyckte vi alla att det var fantastiskt att så många ”äldre” känner sig unga. Så det går fort nu. Och när det går fort, måste vi ta det extra varligt med varandra. Oavsett ålder.

Ett stort och fortsatt Lycka till med ert arbete till er alla!

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Ta det varligt med varandra"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.