Annons

Symbol för äldreomsorgen?

Efter att ha deltagit i Almedalsveckan i Visby förra veckan är jag tillbaka på jobbet. Och det är rätt skönt. Framför allt är det skönt att jag nu äger mina tankar. För det gör man inte under den där veckan på Gotland. Där ska det hela tiden tyckas och tänkas om sådant som andra tycker det ska tyckas och tänkas om. Det är hela tiden någon annan som sätter agendan, den privata tankeagendan. ”Nu pratar vi om det här. Vad tycker du om det här?” Intressant förvisso, det är det, och för all del lärorikt. Men tröttande.

Väl på jobbet igen har jag idag därför alldeles självvalt funderat lite grand på något jag hört talas om eller läst om (även om jag inte minns var), och det är de särskilda bergrum där vi sparar saker för eftervärlden, saker som ska berätta något om vår civilisation. För dem som kommer sen. Förklara vilka vi var och hur vi levt våra liv.
I de där bergrummen finns bilar, maträtter, musik i olika format, böcker, kläder – ja, lite av det mesta skulle jag tro. Och bergrummen i sig ligger så djupt i jordens inre att de ska klara framtida jordbävningar, inlandsisar, atomvapenkrig, kärnkraftsolyckor eller vad som möjligen kan tänkas finnas där i framtiden. Miljoner, miljoner år framöver ska alltså de som lever då få hjälp med att lägga sitt historiska pussel. Precis som vi idag tolkar runstenar och benrester från dinosaurier.

Men. Som jag sa. Jag minns inte var jag läst det, och eftersom jag gärna vill läsa lite mer om bergrummen och vad som finns i dem, undrar jag om ni kan hjälpa mig. Jag har googlat och googlat men kommer ingen vart. Vet någon av er var det finns mer information? Så en sak till. Något som jag också självvalt funderat på. Nämligen vad jag själv skulle vilja stoppa i de där bergrummen, och inte minst för att berätta om den svenska äldreomsorgen. Hur tänker ni? Vad skulle ni vilja stoppa i de där bergrummen för att berätta om vår äldreomsorg? Jag menar, vilken SAK vill ni bevara? Finns det något som på ett komprimerat sätt kan gestalta och symbolisera svensk äldreomsorg anno 2012?

// Lill

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

3 Comments on "Symbol för äldreomsorgen?"

  1. Svårt med bara en sak eftersom äldrevården är så mycket mer än så. Beror även på vilket humör man är på. Det första jag tänker på är apodos-påsarna efter som mycket handlar om mediciner och apodos-påsarna anses vara det mest moderna sättet att dela medicin på. Där har utvecklingen gått framåt för apodos-påsarna underlättar för de gamla och för oss som jobbar. Jag kanske har missuppfattat hur du menade men som jag tolkar din fråga var det en sak du var ute efter och mitt svar är apodos.

  2. Ja det har minsann inte talats vitt och brett om dessa bergrum uppe i Svalbard.
    Efter vad jag hört så är meningen att i första hand samla in all världens sädesslag och växter för övrigt, för att vid framtida stora klimatförändringar och katastrofer, då allt blir utslaget, ha till hands lämpliga utsäden till förändrade klimatzoner. Jag vet inte varför det talats tyst om dessa lager i Arktis. Det kan vara så att de styrande i världen mycket väl vet vilka förändringar vi har att möta och inte gärna vill oroa allmänheten med några farhågor. Vad vet jag?

  3. Jag läste inte igenom Ditt inlägg riktigt!
    Jag skulle mycket gärna vilja skapa en liten monter där det visas hur mogna ”matronor” med moderlig omsorg tar hand om betydligt äldre vårdbehövande. Har fortfarande den bilden på näthinnan från det vårdhem där min hustru vårdades de sista åren. Det skulle jag vilja visa!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.