Annons
Denna artikel är en annons i samarbete med Mediapoolen Västra Götaland AB.

Surfplattor och gemenskap

Birthe Alber (foto: Anna Ketola) har jobbat på dagverksamheten Hellidshemmet i Tidaholm i många år och numera är hon undersköterska med specialistutbildning i välfärdsteknik. Hon vill gärna tipsa om hur man kan använda tekniken i verksamheter och vilka möjligheter som finns.

– Vi vet ju att det här är bara början. Vi kommer successivt få fler som är vana att använda surfplatta och de förväntar sig att vi hänger med. Vi har mestadels gruppaktiviteter eftersom det skapar gemenskap och kan bli diskussioner kring och lite prat. Vårt önskemål är att alla ska vara delaktiga, säger Birthe.

Många av besökarna är över 85 år gamla med dålig kunskap om ny teknik men responsen är positiv. Karin Bergvall är en av besökarna. Hon drar sig för att använda tekniken på egen hand men är positiv till att använda surfplatta tillsammans med någon annan. Det är för mycket nytt att lära sig själv, tycker hon.

-Surfplattor är ett relativt nytt arbetsredskap för oss. De ska inte ligga på någon hylla utan de ska användas. Jag vill motivera kollegor att använda dem säger Birthe.

I utbildningen till specialistutbildad inom välfärdsteknologi får man bland annat lära sig att handleda i teknik. Och i sitt avslutningsarbete gjorde Birthe en instruktion över hur man skapar ett konto och loggar in på Seniorportalen som nu kollegor i hela Tidaholms kommun fått ta del av.

Seniorportalen är till för aktiva seniorer, om man är verksam inom äldreomsorgen eller om man har en anhörig på ett äldreboende. Detta enkla, digitala verktyg är gratis för alla som bor i en kommun och som har ett avtal med Mediapoolen Västra Götaland AB.

Birthe Alber, Karin Bergvall och Marianne Andersson ska spela quiz om sällskapsdjur.

Gemenskap med quiz
En stor tv är upphängd på väggen. Birthe kopplar ihop den med surfplattan med hjälp av en HDMI kabel och en adapter och använder sedan TV:n som en stor skärm.

Idag ska de testa ett nytt quiz på Seniorportalen som handlar om våra sällskapsdjur. De brukar även göra nyhetsquiz som kommer varje vecka. Att lyssna på önskelåtar, se på film, läsa om nyheter, ta bilder, kolla recept eller googla på saker de pratar om är andra saker de använder surfplattan till.

-Nu har vi lärt oss något nytt, säger Gulli Andersson t.h, efter två omgångar med quiz. Bredvid sitter Ingela Bratt som är personal på dagverksamheten.

NYHET!!
I höst har Mediapoolen inlett samarbete med Jönköpings läns mediecentral som ser stora fördelar med att erbjuda digital service för äldreomsorgen med hjälp av plattformen. Tillsammans ska de nu bidra till att öka innehållet i portalen. Är du också intresserad? Kan detta vara något för er kommun? Välkommen att kontakta Mediapoolen för mer info…>>>

Denna artikel är en annons i samarbete med Mediapoolen Västra Götaland AB.

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Surfplattor och gemenskap"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.