Annons

Större valfrihet – ljus framtid för äldre och personer med funktionsnedsättning

Rätten att som äldre eller funktionsnedsatt själv få välja vård och hjälpmedel debatteras allt oftare. Reformeringsviljan är stor, bl a utredningen om en lagstadgad nationell värdegrund för de äldres vardag, med tonvikt på att den enskildes behov – inte kommunens tjänsteutbud – ska styra. Stora satsningar görs nu i den riktningen, däribland ”Fritt-val-reformen” inom äldreomsorgen, försöksverksamhet med ”Fritt Val av Hjälpmedel” mm. http://www.newsdesk.se/pressroom/stockholmsmassan/pressrelease/view/stoerre-valfrihet-ljus-framtid-foer-aeldre-och-personer-med-funktionsnedsaettning-234566

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Större valfrihet – ljus framtid för äldre och personer med funktionsnedsättning"

  1. Jag föreställer mig att det under ålderdomshemmens tid fanns mer kontroll hur de äldre sköttes och behandlades.
    Jag tänker på min granne hur hon de sista två åren av sitt liv inte kom ut med mera. Jag vet att hemtjänsten kom med mat, men hur det stod till med lägenhetshygienen kan jag bara föreställa mig. Hon samlade soppåsar på balkongen som jag, när jag hade tid, tog ner till soprummet. Jag kunde inte gå in i lägenheten på grund av att det luktade så illa därinne.
    Vad vet jag, kanske kvinnan emotsagt sig hjälp med städning. Om så var, borde ändå åtgärder ha sats in. Jag undrar hur kontrollen av de äldres situation hemma egentligen är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.